© Photo News

David Goffin en Elise Mertens komen vrijdagnacht in actie op Australian Open: “Het wordt moeilijk”

David Goffin en Elise Mertens spelen vrijdagnacht (Belgische tijd) hun wedstrijd van de derde ronde (zestiende finales) op de Australian Open in Melbourne. Goffin treft de Rus Daniil Medvedev vanaf 12u30 lokale tijd (2u30 in België) in de Melbourne Arena. De partij van Mertens tegen de Amerikaanse Madison Keys staat als derde (vanaf 11u) geprogrammeerd in de Margaret Court Arena, na een vrouwen- en mannenmatch.

LEES OOK. AUSTRALIAN OPEN. Federer blijft op koers voor record, Sharapova mept titelverdedigster Wozniacki naar huis

Mertens: “Mijn trainer kent haar heel goed”

Elise Mertens (WTA 14) voelt zich klaar voor de opdracht tegen de Amerikaanse Madison Keys (WTA 17). De Limburgse heeft dan ook een extra troef achter de hand: haar huidige Australische coach werkte vroeger immers samen met Keys en kent dus haar sterke en zwakke punten.

“Mijn trainer David (Taylor, red) kent haar heel goed. Ik hoop dus dat hij me zal kunnen helpen”, zegt Mertens. “Ze slaat heel goed op en heeft een stevige forehand. Het is al anderhalf jaar geleden dat we elkaar troffen (op de US Open 2017 won Keys, red). Ze presteert altijd sterk op grandslams. Ik zal heel agressief moeten spelen en heel goed moeten verdedigen, om haar zo in de fout te dwingen.”

Mertens haalde in 2018 de halve finales op de Australian Open. Om dit jaar even goed te doen, heeft ze nog een hele weg te gaan. “Het zal moeilijker en moeilijker worden”, voorspelt de Belgische nummer 1. “Maar de stress verdween na mijn overwinning in de eerste ronde. En het is positief dat ik de situatie in de tweede set kon omkeren tegen Schmiedlova en Gasparyan. Dat geeft vertrouwen. Ik heb veel energie, het is niet gedaan.”

Mertens kan in Melbourne overigens genieten van de steun van Kim Clijsters. De toernooiwinnares van 2011 is in Melbourne met haar familie. “Het is heel leuk dat ik haar kan horen wanneer ik op het terrein sta, om te zien dat ze er voor mij is en mij steunt.”

Goffin tegen man-in-vorm: “Het wordt een moeilijke match”

David Goffin (ATP 22) staat zaterdag in de derde ronde van de Australian Open voor een eerste echte test. De Luikenaar speelt om een plek bij de laatste zestien tegen de Rus Daniil Medvedev (ATP 19). Die deed de voorbije maanden van zich spreken met winst in Winston Salem en Tokio eind 2018 en een finale in Brisbane twee weken geleden.

“Ik ken hem niet goed, heb nog niet veel met hem getraind”, legt Goffin uit. “Maar hij verkeert al sinds midden vorig jaar in vorm. Hij heeft een pak wedstrijden gewonnen, toernooizeges behaald. Dit jaar begon hij heel sterk in Brisbane (met zeges tegen Murray, Raonic en Tsonga, red). Op dit moment staat hij beter gerangschikt dan mij. Het wordt dus een moeilijke match. Maar als ik een derde goeie wedstrijd op rij kan afleveren, is het alleen maar een bonus.”

Goffin speelde nooit eerder tegen de 22-jarige Medvedev. Niettemin weet de Belgische nummer 1 ongeveer waaraan hij zich kan verwachten. “Hij slaat vrij vlak en heeft een goeie service. Hij is groot en ook al staat hij ver, hij slaagt er steeds in een goed contact met de bal te hebben. Hij is solide en geeft weinig weg. Ik zal moeten aanvallen, hem doen bewegen. Ik weet niet precies hoe ik zijn fysieke mogelijkheden moet inschatten, maar ik voel me alvast goed. Ik ga proberen de lijn door te trekken en hem tot het uiterste te drijven.”

“David moet koppiger worden”

© BELGA

Coach Thierry Van Cleemput gelooft dat de Belgische nummer 1 de middelen heeft om Medvedev te verslaan. “Medvedev is heel goed aan het jaar begonnen. Hij staat in de top twintig, maakt deel uit van een generatie met Tsitsipas, Coric, Chung, die wat problemen heeft gehad, en Shapovalov. Het is een jongen die helemaal geen conventioneel tennis speelt. Hij mept op de bal, slaat heel vlak. Maar David kan dat soort tegenstander aan. Hij heeft er de middelen voor. Maar hij zal stevig op zijn benen moeten staan en weerstand bieden aan de aanvallen.”

Om zijn plaats in de (sub)top van het mannentennis te verankeren, moet Goffin volgens zijn coach dit jaar vooral mentaal nog een stap zetten. “Hij moet solider worden, koppiger, meer constant. Een goed klassement is rekenwerk. Je moet punten pakken op de grote afspraken en het vuur aan de schenen leggen van de concurrentie, die nog gegroeid is. De top 30 is heel sterk geworden”, weet Van Cleemput. “David heeft er een goede voorbereiding in de winter opzitten. Ik zeg niet dat hij hier in Australië zal beloond worden, maar op middellange termijn zal het zijn vruchten afwerpen.”

Medvedev zelf tast in het duister

© AP

Medvedev zelf heeft alvast veel respect voor Goffin. Al weet de Rus ook niet goed waar hij zich zaterdag aan kan verwachten. “We hebben een paar keer samen getraind, al dateert de laatste keer wel van anderhalf jaar geleden. David is een ongelofelijke speler. Hij maakte al deel uit van de top tien. Hij is heel compleet en slaat goed op, ook al is dat niet zijn belangrijkste wapen”, zegt de in Monaco residerende Rus in quasi vlekkeloos Frans. “Eerlijk gezegd heb ik geen idee in welke vorm hij momenteel verkeert. Hij heeft twee matchen gewonnen, heeft Copil verslagen. Ik veronderstel dat dit betekent dat alles goed gaat. Net zoals tegen Harrison ga ik proberen mijn spel op te leggen, ervoor zorgen dat ik de rally’s dicteer.”

De 22-jarige Medvedev maakt deel uit van een talentvolle generatie die de tennistop bestormt, met onder meer zijn landgenoot Karen Khachanov (ATP 11), de Kroaat Borna Coric (ATP 12) en de Griek Stefanos Tsitsipas (ATP 15). “De voorbije maanden heb ik veel vooruitgang geboekt”, zegt hij. “Vooral fysiek en tennistiek. Tegen Harrison (in de tweede ronde, red) maakte ik maar zeven directe fouten. Toen ik de overstap van de junioren maakte, dacht ik dat het wel zou loslopen, dat het talent het verschil zou maken. Ik heb leergeld betaald. Nu ben ik een prof.”

Volg hier LIVE alle resultaten op de Australian Open!

Programma van zaterdag:

(eerste wedstrijden beginnen om 11u lokale tijd, 1u in België)

. Rod Laver Arena

Shuai Zhang (Chn) - Elina Svitolina (Oek/6)

(niet voor 3u)

Dayana Yastremska (Oek) - Serena Williams (VSt/16)

(niet voor 4u30)

Novak Djokovic (Ser/1) - Denis Shapovalov (Can/25)

(niet voor 9u)

Alexander Zverev (Dui/4) - Alex Bolt (Aus)

Camila Giorgi (Ita/27) - Karolina Pliskova (Tsj/7)

. Margaret Court Arena

Naomi Osaka (Jap/4) - Su-wei Hsieh (Twn/28)

(niet voor 2u30)

Joao Sousa (Por) - Kei Nishikori (Jap/8)

Elise Mertens (BEL/12) - Madison Keys (VSt/17)

(niet voor 9u)

Simona Halep (Roe/1) - Venus Williams (VSt)

Lucas Pouille (Fra/28) - Alexei Popyrin (Aus)

. Melbourne Arena

(niet voor 2u30, na wedstrijd in Legends doubles)

David Goffin (BEL/21) - Daniil Medvedev (Rus/15)

Pierre-Hugues Herbert (Fra) - Milos Raonic (Can/16)

(niet voor 9u)

Timea Bacsinszky (Zwi) - Garbine Muguruza (Spa/18)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer