Cabaretière Claudia de Breij: "Ik dacht dat ik de laatste generatie zou zijn voor wie queer zijn ingewikkeld is"

Iedereen die 14 is en ontdekt dat die niet hetero is, wil dat wél zijn. Dat zegt cabaretière Claudia de Breij in 'Touché' op Radio 1. "De hele wereld is straight. Als je dan een plek ontdekt zoals de Pink Pony Club, weet je dat je niet alleen bent."

"Als ik had kunnen kiezen, was ik hetero", klinkt het in de nieuwste zaalshow 'Wat als' van de Nederlandse cabaretière Claudia de Breij. "Mensen schrikken soms als ik dat zeg. Maar niemand die queer is, schrikt van die uitspraak. Als je 14 bent en merkt dat je niet voldoet aan de heteronorm denk je: 'Shit, was ik maar zoals de rest van de klas'."

De wereld om je heen is straight, en dat wil je ook zijn

Claudia de Breij, cabaretière

"De hele wereld om je heen is straight en dat wil je ook zijn. Tot je merkt dat je dat niet bent."

"Nu zou ik natuurlijk nooit kiezen om hetero te zijn", benadrukt De Breij. "Ik zeg dat heel bewust in de show." De Breij is gelukkig getrouwd en voedt samen met haar vrouw hun 2 zonen op.

Gepriviligeerd

De Breij spreekt zich regelmatig uit over de rechten van de LGBTQIA+-gemeenschap. "Dat ik in deze tijd, als lesbische vrouw, mezelf mag zijn, is een godsgeschenk. Ik kan me geen enkele andere periode inbeelden waarin ik dit leven had kunnen leiden."

En ook geen andere plek op de wereld kan ze zich inbeelden. Als ambassadeur van Unicef trekt ze soms naar conflictgebieden. "Ik sta versteld van de rechteloosheid in de wereld. De vanzelfsprekendheid dat ik hier getrouwd kan zijn met een vrouw geldt lang niet overal. In Rusland staat de LGBTQIA+-gemeenschap op de lijst van terroristische organisaties." 

Omdat ze zelf behoort tot een minderheidsgroep, is De Breij zich bewuster van dat privilege, denkt ze. "Je bent sneller de kanarie in de kolenmijn." 

Ondanks dat privilege is het ook hier niet gemakkelijk om queer te zijn."Ik dacht dat ik de laatste generatie zou zijn voor wie het ingewikkeld is om te zeggen dat ze queer zijn. Het wordt alleen maar weer moeilijker voor jonge mensen om 'uit de kast te komen'. Het is altijd moeilijk om niet te zijn wat anderen verwacht hadden."

De Pink Pony Club

De Breij vraagt in 'Touché' het liedje 'Pink Pony Club' aan van het queer-icoon Chappell Roan, een hit op TikTok. Een bijzondere keuze voor een vrouw van bijna 50? "Ik hou van outcasts en eenlingen die hun weg vinden naar het grote publiek."

Als je een gaybar binnenstapt, weet je: 'dit zijn mijn mensen'

Claudia de Breij, cabaretière

De Pink Pony Club is een legendarische gay bar in New York, vertelt De Breij. In dit nummer wil Chappell Roan daar blijven dansen. "Ik herken dat idee heel erg. Als je een gay bar binnenstapt, weet je: 'dit zijn mijn mensen'", zegt de cabaretière enthousiast. Daar kan je 100 procent jezelf zijn.

Dat is een universeel gevoel, vindt De Breij. "Onlangs nog hoorde ik een hetero vertellen over dat gevoel wanneer je jong bent en je je vrienden gevonden hebt. Dat je je dan vrij voelt. Je kan op de dansvloer staan en dat is dan je wereld.”

Meest gelezen