Direct naar artikelinhoud
Disney

Na Brusselse Cinematek vindt ook Japanner verloren Disney-filmpje terug

Oswald The Lucky Rabbit, de voorloper van Mickey MouseBeeld Walt Disney Animation Studios

Een Japanse verzamelaar botste bij toeval op een verloren gewaand Disney-filmpje uit 1928 en haalt zo de wereldpers. Maar dat deed het Belgische Cinematek hem al voor. Enkele jaren geleden vonden ook zij een kwijtgeraakte cartoon terug uit hetzelfde jaar. Tot groot jolijt van de Disney-studio.

Een 84-jarige verzamelaar uit Osaka deed de ontdekking van zijn leven. Als tiener kocht Yasushi Watanabe een filmpje van een speelgoedverkoper. Nu, 70 jaar later, blijkt dat een verloren gewaand Disney-filmpje te zijn: Neck & Neck met Oswald the Lucky Rabbit in de hoofdrol. Hij betaalde er destijds 500 yen voor, vandaag zo’n 4 euro.

Oswald is de voorloper van Mickey Mouse. Walt Disney maakte 26 filmpjes rond het konijn, maar vele daarvan zijn verloren geraakt. In 2015 ontdekte het British Film Institute een kopie van Sleigh Bells in haar archieven. Maar ook het Koninklijk Belgisch Filmarchief (Cinematek) vond enkele jaren geleden een filmpje terug in haar collectie. Het ging om The Ol’ Swimmin’ Hole, een cartoon die uitkwam op 6 februari 1928.

'The Ol' Swimmin' Hole', een verloren gewaand Disneyfilmpje rond Oswald the Lucky Rabbit werd teruggevonden in het Brusselse archief van Cinematek.Beeld RV

The Walt Disney Company was natuurlijk erg geïnteresseerd in het verloren filmpje en vroeg een scan op van de band. Cinematek bezorgde de studio de ruwe data, waarop Disney het filmpje zou restaureren. In hoeverre zij het project afgewerkt hebben, is niet duidelijk.

Een foto die is geplaatst door Dave Bossert (@dave_bossert) op

Het verhaal van Oswald the Lucky Rabbit is er eentje in mineur. Disney bedacht het figuurtje in 1927, als vervolg op zijn tekenfilmreeks Alice Comedies. Om de filmpjes te verdelen, tekende hij een contract met Universal Studios. Maar niet veel later kregen ze ruzie over het budget, waarop Universal de samenwerking met Disney stopzette en op eigen houtje Oswald-filmpjes ging maken. In de kleine lettertjes van hun overeenkomst stond immers dat de rechten van het konijn bij Universal lagen. De studio zou in totaal 142 Oswald-filmpjes maken.

Maar, in datzelfde jaar bedenkt Disney een nieuw figuurtje: Mickey Mouse. Of Oswald even groot was geworden als Mickey, is moeilijk te zeggen. Wel is zeker dat een banale ruzie over rechten aan de basis lag van de geboorte van de wereldberoemde tekenfilmmuis die zondag 90 jaar wordt. En hoewel de rechten van Oswald sinds 2006 weer bij Disney liggen en het af en toe opduikt in filmpjes, videogames en pretparken, blijft Mickey het populairste tekenfilmpersonage aller tijden. 

Mickey Mouse maakt zijn publieke entree op 18 november 1928 in de tekenfilm 'Steamboat Willie’, zondag precies 90 jaar geleden.Beeld Disney screenshot

De geschiendenis van Mickey Mouse staat beschreven in Walt Disney’s Mickey Mouse: The Ultimate History, nu uit bij Taschen.