KBC heeft plannen om het huidige datacenter in Mechelen tegen 2027 te vervangen.© Leen Van de Sande

KBC plant nieuwe datacenters in Mechelen en Heist: “Voorbereiden op technologische ontwikkelingen”

Mechelen/Heist-op-den-Berg -

Als alles volgens plan verloopt, dan neemt KBC in 2027 haar intrek in twee gloednieuwe datacenters in Mechelen en Heist-op-den-Berg. Die datacenters spelen een belangrijke rol in de dienstverlening van de bank, onder meer bij het veilig overdragen van gegevens en het uitvoeren van complexe financiële berekeningen.

Stijn Van de Sande

KBC beschikt op dit moment over twee datacenters in België, maar die zijn binnen enkele jaren aan vervanging toe. Eén ervan is gevestigd in het bedrijvenpark Mechelen-Zuid. Op de huidige parking van die terreinen in Mechelen wil KBC de komende jaren een gloednieuw datacenter bouwen. Voor de vervanging van het tweede datacenter kijkt de bank naar het industriepark aan de Liersesteenweg in Heist-op-den-Berg.

Met de nieuwe datacenters wil KBC zich voorbereiden op nieuwe technologische en IT-ontwikkelingen. “De datacenters spelen een sleutelrol in de financiële dienstverlening aan onze klanten”, klinkt het. “Bijvoorbeeld om performante digitale diensten te garanderen, gegevens veilig te bewaren en complexe berekeningen snel uit te voeren. Ze moeten dan ook voldoen aan strikte voorschriften van de Nationale Bank en de Europese Centrale Bank.”

De andere gebouwen op de campus van KBC zullen verwarmd worden met restwarmte van het datacenter.© Leen Van de Sande

Vorige maand diende KBC voor beide datacenters een vergunningsaanvraag in. Midden 2027 wil de bank de nieuwe sites in gebruik nemen en tegen eind 2028 moet alle apparatuur gemigreerd zijn zodat de oude datacenters uit gebruik genomen kunnen worden. “Met deze nieuwe datacenters zijn we voorbereid op een flexibele capaciteitsgroei, kunnen we nieuwe technologieën vlot integreren en versterken we onze fysieke en cyberbeveiliging”, zegt CIO Isabel Van Mele.

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat volgens KBC centraal. Zo wordt regenwater opgevangen, komen er zonnepanelen en worden er duurzame materialen gebruikt. Op de site in Mechelen wordt bestaande verharding weggenomen en wordt restwarmte van het datacenter gebruikt om het naastgelegen kantoorgebouw te verwarmen. “Want we zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid voor de samenleving, het milieu en de economie”, zegt Wim Eraly van de Commercial Banking & Facilities Divisie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bedrijven Mechelen