Het afval stapelde zich snel op in de rivier.
Foto: EBU

"Grootste vangst ooit van plastic afval": Ocean Cleanup onderschept 272 truckladingen op rivier in Guatemala

Op een rivier in Guatemala is op amper één nacht tijd een berg plastic afval onderschept van ruim 1.400 ton, goed voor 272 volle vrachtwagens. Dat gebeurde met de interceptor 006 van het Ocean Cleanup-project dat zich toespitst op het verwijderen van plastic afval uit de oceanen en de rivieren. Boyan Slat, de drijvende kracht achter Ocean Cleanup, heeft het over "de grootste vangst ooit".  

De Interceptor 006 is bezig aan een nieuw seizoen. Het is de eerste keer dat het systeem aan het werk wordt gezet tijdens het volle regenseizoen en het werkt blijkbaar naar behoren.  

De Interceptor (of onderschepper) is geïnstalleerd op de rivier Las Vacas, 15 kilometer ten noorden van Guatemala City. Het systeem met drijvende dam houdt het afval tegen aan het wateroppervlak terwijl het water verder kan stromen onderdoor. 

Op beelden die zijn vrijgegeven is te zien hoe zich in geen tijd een hele berg afval opbouwt. Later wordt die beetje bij beetje verwijderd met grote kranen die het afval wegscheppen en in vrachtwagens dumpen. Volgens Ocean Cleanup werd het equivalent van 272 vrachtwagens gevangen, goed voor 1.400 ton.

Bekijk: het afval stapelt zich snel op in de rivier en wordt daarna weggeschept en weggevoerd met vrachtwagens.

Videospeler inladen...

"En dat op amper één nacht", zegt Boyan Slat. "Het is ongelooflijk wat hier gebeurt. De hoeveelheid plastic die we hebben gevangen ... dit hebben we nog nooit gezien. We zijn al een week lang dag en nacht bezig om het afval weg te scheppen en we zijn nog niet klaar." 

Op die manier is een grote berg afval niet in zee terechtgekomen. De Río Las Vacas mondt uit in de Río Motagua, een grote rivier die heel wat plastic troep naar de Golf van Honduras en de Caraïbische Zee voert. In het regenseizoen is die aanvoer altijd een stuk groter omdat er dan meer afval wordt meegespoeld. 

De Interceptor? Het systeem werd voor het eerst uitgeprobeerd in Guatemala in 2022. Er wordt gewerkt met een hek van 8 meter hoog dat het afval tegenhoudt, maar water laat passeren.

Het systeem is sindsdien uitgetest en verbeterd. Tijdens het regenseizoen kan het met periodes zo hard regenen dat er in een mum van tijd overstromingen ontstaan die heel wat plastic en ander afval meespoelen naar de rivier. Guatemala City telt een miljoen inwoners, wat behoorlijk wat afval betekent.  

Ocean Cleanup focuste oorspronkelijk op de oceaan, met een eerste project in 2018. Een jaar later werd voor het eerst een berg plastic afval uit de Stille Oceaan aan land gebracht. De cijfers die Ocean Cleanup nu vrijgeeft, zijn intussen een veelvoud van de eerste vangsten. 

Meest gelezen