© VTM

KAART. 58 keer drugsgeweld in twee jaar tijd in het Antwerpse, amper één veroordeling

Dag op dag twee jaar geleden werd de gevel van een Borgerhoutse woning beschoten. Het was een eerste heel zichtbaar gevolg van oplaaiend drugsgeweld. Sindsdien volgden brandstichtingen, granaataanslagen, beschietingen en liquidaties. De teller staat op 58 incidenten. Maar er is nog vrijwel niks opgelost. De speurders hebben daarom nu de hulp van het publiek ingeroepen door camerabeelden vrij te geven.

Sam Reyntjens

Liquidaties (3), ontvoeringen (4), granaataanslagen (5), beschoten wagens (4), beschoten personen (5), brandstichtingen (9), onder vuur genomen gevels van woonhuizen en handelszaken (25), aangevallen personen (2) en een zelfgeknutselde bom met vuurwerkstaven (1).

De lijst van aanslagen (58 in totaal) die sinds medio 2016 aan het Antwerpse drugsmilieu zijn gelinkt, is ellenlang geworden. En wijdverspreid. De incidenten beperken zich niet tot Antwerpen – zelfs in het afgelegen Limburgse Lanklaar werd een handgranaat gevonden – of België. De Antwerpse speurders nemen in hun lijst van meer dan vijftig incidenten ook twee in Nederland gepleegde moorden op, die op Antwerpenaars Samir El Bartali en Stefaan Bogaerts. Ook de aanslag op Antwerpenaar Brahim A. bij het verlaten van een exclusieve club in het Zuid-Spaanse Marbella staat op de lijst.

Quasi allemaal onopgelost

In totaal telt de lijst, aangevuld met twee ontvoeringen in de zomer van 2016 en een die zich dit najaar afspeelde, 58 feiten. Zo goed als allemaal bleven ze onopgelost. In één aanslag belandden twee Luikse uitvoerders in de cel. Ze werden tot vier en twee jaar cel veroordeeld. De opdrachtgever werd nooit bekend. In het dossier rond de ontvoeringen van Abdelkader ‘De Jood’ B. en Younes E.B. zitten dan weer verschillende verdachten uit het Parijse milieu van het zwaar banditisme achter de tralies.

“De meeste onderzoeken lopen allesbehalve vlot”, zegt commissaris Roger Moorthamer van de federale gerechtelijke politie. “We hebben met een extreem gesloten wereld te maken waarin niemand wil meewerken.” Zelfs de slachtoffers van de aanslagen zwijgen vaak in alle talen. “Ze beweren van niets te weten en niet te weten waarom zij slachtoffers zijn.” De speurders gaan er dan ook van uit dat er nog een zogenaamd ‘dark number’ van aanslagen is. Feiten die nooit aangegeven en dus niet geregistreerd werden.

© VTM

De achtergrond van de verschillende aanslagen ligt in het drugsmilieu, daar gaat iedereen van uit. “Maar vermoedelijk gaat het om meerdere bendes”, zegt Moorthamer. Met verschillende redenen, volgens de speurders. “Waarschuwingen van de ene aan de andere bende of iemand die zich niet aan regels of afspraken houdt.”

Diverse redenen, allemaal drugs

Zo werd ‘De Jood’ waarschijnlijk ontvoerd omdat men hem verantwoordelijk hield voor het mislukken van een groot drugstransport. Eenmaal B. uit beeld was, werd de ouderlijke woning van zijn rechterhand Mohamed E.H. twee keer beschoten.

Verschillende mensen uit de entourage van Frank ‘De Tank’ V. kregen dan weer te maken met brandstichtingen en beschietingen nadat in een dossier rond de uithalersbende van ‘De Tank’ belastende verklaringen over een zekere Nordin E.H. waren afgelegd.

En in Wilrijk kreeg Mohamed ‘Chef Mo’ T. voor de ogen van zijn zoontje drie kogels in zijn benen. Kort voordien had hij anoniem getuigd in een Pano-reportage over het Antwerpse drugsmilieu.

Havenplanner Marsin Y. kreeg in Schoten op zijn beurt vijf kogels in zijn onderlijf, volgens onze informatie als waarschuwing omdat hij zijn diensten aan te veel verschillende bendes zou hebben aangeboden.

LEES OOK: Overzicht: dit is de ellenlange lijst van drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

En een aanslag op iemand is ook een ideale manier om je concurrent in de spotlights te zetten of een loer te draaien. Zo werd Tarik B. na een granaataanslag in zijn straat, waarbij twaalf huizen en zestien auto’s beschadigd raakten, zelf opgepakt als verdachte van drugsinvoer.

The Pastabar op het Kiel werd na de beschieting dan weer een tijdje gesloten door de burgemeester, om veiligheidsredenen.

© VTM

In sommige gevallen zijn er sterke vermoedens dat de aanslagplegers na de feiten zélf de politie en/of de media waarschuwden.

Omdat de onderzoeken zo moeilijk lopen, roepen de speurders nu de hulp van het publiek in. Gisteren werden in opsporingsprogramma Faroek op VTM beelden getoond van zeven aanslagen. Zo hopen de speurders onder meer informatie te krijgen over een man die op The Pastabar schiet. Een kerel die vol in het zicht van de camera drie keer zijn wapen op frituur The View in Deurne richt en pas de derde keer tot schieten overgaat. Het best herkenbaar is een man die in de Lange Lobroekstraat op de Dam vermoedelijk twee molotovcocktails gooide en drie kogels afvuurde. Hij loopt weg, gekleed in een gele jas en lichte jeans, en komt frontaal in beeld.

Ook een man die in de beschoten frituur in Deurne de uitbater kwam bedreigen, wordt opgespoord, al houden de speurders daar nog een slag om de arm. “We vragen hem zich te melden, misschien heeft hij niets met de feiten te maken, maar dan kunnen we dat afsluiten”, luidt het.

Ook van vluchtauto’s, mensen die in beeld komen bij onder meer de granaataanslag op pitazaak Mevlana in Antwerpen-Noord, en een getuige werden camerabeelden verspreid. “Tips zullen discreet worden behandeld”, benadrukt de politie.

Hebt u informatie over een van de aanslagen, herkent u een van de mensen op de beelden of weet u wie in de getoonde auto’s rondreed, neem dan contact op met de speurders via 0800.30.300 of opsporingen@police.belgium.eu

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER