Luister naar

Examenrubriek: Examens op lege maag

Nieuws
De eindexamentijd is weer in volle gang. In deze rubriek vertellen leerlingen over hun belevenissen. Via de sociale media- kanalen van het Nederlands Dagblad houden drie vloggers een videodagboek bij.
Rebecca van de Kar Rimme Mastebroek
woensdag 23 mei 2018 om 03:00
Examenrubriek: Examens op lege maag
Examenrubriek: Examens op lege maag

‘Ik begon vorige week donderdag met de ramadan, geloof ik. Ik ben mijn tijdsbesef een beetje kwijt. Toevallig beginnen al mijn examens pas om half twee ’s middags, dus slaap ik steeds uit tot na het middaguur. Daarna maak ik een examen en dan is het relatief snel alweer zonsondergang en mag ik weer eten. Daardoor gaat de ramadan mij makkelijk af. Ik kan het prima aan. Eigenlijk mis ik alleen mijn ontbijt, maar dat is normaal gesproken toch maar één boterham.

Als moslim is het geloof erg belangrijk voor mij. De ramadan is een verplichting die bij de islam hoort. De achterliggende gedachte bij de ramadan is begrip krijgen voor de arme mensen, die altijd weinig eten hebben en altijd honger moeten lijden. In principe moet iedere moslim aan deze verplichting voldoen, maar er zijn wel uitzonderingen. Je hoeft niet mee te doen als je ziek, ongesteld of zwanger bent. Ook ouderen en kinderen mogen de ramadan overslaan. Maar ja, ik val natuurlijk niet in een van deze categorieën.

Ondanks mijn examens, twijfelde ik geen moment of ik mee wilde doen aan de ramadan. Ik wist honderd procent zeker dat ik wilde vasten. Mijn moeder zei dat ze het zou begrijpen als ik dit jaar zou overslaan, maar dat is voor mij geen optie. Zoals ik al zei: ik hecht veel waarde aan mijn geloof. De ramadan is voor mij een heel leuke tijd. Het is gezellig om iedere avond met familie de iftar (de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang, red.) te eten.

Dat biedt de nodige afleiding en daar ben ik wel aan toe! Tussen de examens door leer ik toch niet meer. Ik deed eerder mijn havo-examen en weet: vlak voor je examens leren, levert alleen maar stress op.

Bij mij in de klas doet nog ­iemand aan de ramadan. We krijgen veel vragen, ook van docenten: is het zwaar? Is het handig tijdens examens? Heb je honger? Iedereen leeft mee en respecteert het. Nee, ik mag ook geen water gedurende de dag. Dat is geen probleem, hoor. Dat andere leerlingen wél drinken tijdens hun examens viel mij niet eens op. Te diep in mijn concentratie, denk ik.

Donderdag heb ik mijn laatste examen: natuurkunde. Op de havo had ik daar een 9,3 voor, dus dat vak ligt mij wel. Hopelijk compenseert dat mijn cijfer voor Frans, want dat examen ging slecht. Op de havo had ik Frans laten vallen, maar op het vwo is het een verplicht vak. Ik moest dus in anderhalf jaar tijd vier jaar Frans inhalen. Niet te doen.

Ik heb nu vooral zin in zaterdag: de Champions ­League-finale tussen Liverpool en Real Madrid. Bij Liverpool speelt mijn naamgenoot, Mohamed Salah. Natuurlijk ga ik voor hem juichen, ik ben trots om de naam Salah te dragen. Mijn vader is voor Real Madrid, dus als Liverpool wint, juich ik extra hard.’

naam: Mahmoed ‘Mido’ Salah

plaats: Amsterdam

leeftijd: 18 jaar

school: Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.