Bitcoin keldert verder

© AFP

De Bitcoin verliest 40 procent in één maand en zakt vandaag onder de 12.000 dollar. Vooral door angst voor strengere regels in Azië.

Nico Tanghe

De prijs van Bitcoin en andere cryptomunten, blijft in januari klappen krijgen. De Bitcoin bijvoorbeeld dook vandaag tot 20 procent lager. De waarde van de virtuele munt zakte net voor de middag zelfs even onder 11.500 dollar. Om zich daarna enigszins te herstellen tot 12.000 dollar. Dat is het laagste niveau sinds begin december en komt neer op een verlies van 40 procent van de waarde in één maand.

Van Zuid-Korea tot China

Volgens analisten maken cryptobeleggers zich zorgen over nieuwe strengere regels in Azië, die de handel in cryptomunten verder zullen beperken. Persbureau Reuters citeert een interview met de Zuid-Koreaanse minister van Financiën op een landelijk radiostation. Daarin stelt hij dat de overheid nog steeds overweegt de ‘irrationele’ cryptomuntenhausse een halt toe te roepen.

En Zuid-Korea is lang niet het enige land dat maatregelen wil nemen. Ook uit China komen de laatste tijd berichten over inperking van de cryptomarkt. Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat China de toegang tot online beurzen en mobiele apps waarop cryptomunten worden verhandeld, gaat verbieden. Eerder werden al Chinese bitcoinbeurzen verboden.

Ook Fransen willen regels

Tenslotte wil ook Frankrijk de bitcoinhandel beperken. De bitcoin komt net als andere cryptomunten onder strenger toezicht, kondigde gisteren de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, aan tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Hoe dat moet gebeuren, is echter nog niet duidelijk.