Vier volleybalcoaches blikken vooruit op de bekerfinale:“Het is voor zulke matchen dat je coach wordt”

© WAS

“De beker winnen staat hoger aangeschreven dan kampioen worden.” De quote van Oostende-trainer Frederik De Veylder maakt meteen duidelijk wat er zondag op het spel staat tijdens de finales van de beker van België volleybal. Aan de vooravond van het grootste volleybalfeest van het jaar in het Antwerpse Sportpaleis spraken we met de coaches van de vier finalisten: Steven Vanmedegael (Knack Roeselare) en Johan Devoghel (Lindemans Aalst) bij de mannen; Frederik De Veylder (Hermes Oostende) en Audry Frankart (Saturnus Michelbeke) bij de vrouwen.

Steffi Verheye

Zondag worden er twee finales gespeeld in het Sportpaleis. Om 14.00 strijden de mannen van Knack Roeselare en Lindemans Aalst om de beker. Om 18.00 is het de beurt aan de vrouwen van Hermes Oostende en Volley Saturnus Michelbeke. Twee bijzondere finales en wel om de volgende redenen.

Lindemans Aalst - Knack Roeselare: finaledebutanten vs. ervaren rotten

Bij de mannen geen good old clasico tussen Knack Roeselare en Greenyard Maaseik. Roeselare rekende na een felbevochten halve finale af met Maaseik. Lindemans Aalst haalde de finale iets makkelijker door 0-3 en 3-1 te winnen van Par-ky Menen. Wie verwacht dat Roeselare de beker al op zak heeft, heeft het echter mis. Aalst speelt al een heel seizoen sterk volleybal en kon afgelopen woensdag met 3-0 winnen van Maaseik dat in de competitie ongeslagen was.

“We bereiden de wedstrijd op dezelfde manier voor als alle andere wedstrijd”

Steven Vanmedegael, de coach van Knack Roeselare, houdt dan ook de druk af en ziet, ondanks de dominantie van Roeselare in de beker afgelopen jaren, geen favorieten voor de finale van zondag: “Ik geef beide teams evenveel kans. Aalst speelde gisteren (woensdag) een hele sterke wedstrijd tegen Maaseik en wij speelden een goeie Champions Leaguewedstrijd tegen Zenit Kazan. Iedereen wil altijd een favoriet en underdog aanduiden, maar de realiteit is dat beide teams die finale echt willen winnen en daar een evenwaardige ploeg voor hebben. Aalst heeft bijvoorbeeld erg veel goeie reservespelers.”

Johan Devoghel trekt zondag voor het eerst met Lindemans Aalst naar het Sportpaleis. Hij gaat deels akkoord met Vanmedegael. “Wij zullen niet gewoon meespelen. We willen winnen, maar we beginnen zeker niet als favoriet aan de finale. Roeselare won de vorige drie edities en kan zondag voor de vierde keer de beker winnen. Zij hebben veel meer ervaring in het spelen van finales en hebben een hele sterke ploeg waardoor ze op een moeilijk moment de rug kunnen rechten.”

Toch bereiden de ploegen zich niet anders dan anders voor. “De druk voor zondag is dezelfde als de druk die we hadden voor de halve finale tegen Maaseik. Voor mij maakt dat niet veel verschil”, zegt Vanmedegael. Ook Devoghel geeft toe dat er in de ploeg geen extra druk ervaren wordt om te winnen, maar hij kijkt wel enorm uit naar de wedstrijd: “Het is voor zulke matchen dat je coach wordt.”

© Geert De Rycke

Volley Saturnus Michelbeke vs. Hermes Oostende (18.00): Gemotiveerde uitdagers vs. ploeg in vorm

U leest het goed. Bij de vrouwen dit jaar geen Asterix Avo Beveren in het Sportpaleis. De ploeg van Gert Vande Broek haalde voor het eerst deze eeuw niet de finale en zal dus geen zesde opeenvolgende beker in de lucht kunnen steken. Een unieke kans voor Hermes Oostende en Saturnus Michelbeke om te strijden voor de felbegeerde beker. Competitieleider Oostende is aan een erg sterk seizoen bezig met zowel successen op Europees als Belgisch toneel. Michelbeke staat in de competitie achtste en trekt zonder druk naar Antwerpen.

“Beker winnen staat hoger aangeschreven dan kampioen worden”

Toch denkt Audry Frankart, coach van Michelbeke, dat zijn speelsters een kans hebben: “We zullen voor de verrassing zorgen”, zegt hij met de glimlach.”Het zal een speciale match zijn. Het Sportpaleis is een grote zaal en er zullen heel veel supporters zijn. Oostende is favoriet en we zullen erg goed moeten zijn om te kunnen winnen , maar we hebben ons goed voorbereid. In het vrouwenvolleybal is vooral opslagdruk en receptie belangrijk. Oostende heeft een goeie opslag, dus zullen wij moeten zorgen dat onze receptie goed is. Dat is ons in de terugwedstrijd in de competitie gelukt en moet zondag weer lukken.”

Oostende favoriet dus, dat zegt ook Oostendecoach Frederik De Veylder, al nuanceert hij meteen: “Je mag zeker de waarde van Michelbeke niet onderschatten. De laatste maand boeken ze mooie resultaten en het bekertoernooi is altijd een apart gegeven. Wij wonnen de competitiewedstrijd in Michelbeke met 0-3, maar zij waren daar zeker onze evenknie. Het verschil was dat wij het in ‘money time’ afmaakten. zondag moeten we dan ook van onze eigen sterkte uitgaan en ons eigen spel spelen.”

De vele supporters en media-aandacht zorgen bij beide ploegen voor nog meer motivatie dan er al was. “De wedstrijd zondag is pure reclame voor de sport, alleen daarom moeten de mensen al kijken. Het is eens iets anders dan voetbal of wielrennen en zet het volleybal extra in de kijker”, zegt Frederik De Veylder . “Ik denk ook dat de beker winnen in het Belgische vrouwenvolleybal hoger aangeschreven staat dan kampioen worden. Er is veel meer media-aandacht voor de bekerfinale dan voor de titelstrijd.” Daarin treedt Frankart hem bij: “Bij de titelstrijd moet je zowel uit als thuis spelen. Voor de beker spelen beide ploegen in een onbekende zaal met heel erg veel supporters en een televisie-uitzending. Ik weet dat mijn speelsters er alles aan zullen doen om goed te spelen, want voor hen is dit een once in a lifetime moment .”

Zowel de wedstrijd van de mannen als vrouwen wordt zondag integraal uitgezonden op Sporza. De mannen beginnen eraan om 14.00. De vrouwen spelen hun wedstrijd om 18.00.

© VDB

Keuze van de redactie