© victoriano moreno

District bezorgd over plannen om basisschool te zetten op kruising Stenenbrug en Turnhoutsebaan

Het district Borgerhout is niet opgezet met de plannen die de stad heeft met de Bretel-site. Er zou onder andere een basisschool komen als antwoord op het capaciteitsprobleem in het district. “Dit baart ons zorgen”, aldus Marij Preneel (Groen). “Er wordt geen rekening gehouden met de slechte luchtkwaliteit en de enorme verkeersdrukte op deze plek.”

Elien Van Wynsberghe

Tijdens de raadscommissie maandagavond kreeg het districtscollege toelichting over de principebeslissing die de stad in oktober nam over de Bretel-site op de kruising van de Turnhoutsebaan met de Stenenbrug. Over de ontwikkeling van die site wordt al jaren gesproken. Het masterplan publieke ruimte Borgerhout, uit 2010, voorzag een aantal publieke voorzieningen voor het district. In oktober werd beslist om die voorzieningen te verdelen over twee sites: het Moorkensplein en den Bretel. Op die laatste site zou op middellange termijn een basisschool komen op de plek waar nu een parking en een hondenloopzone zijn gevestigd.

Ventilatiesystemen

“Wij maken ons grote zorgen”, reageert districtsburgemeester Marij Preneel (Groen). “Het is enorm druk rondom die site. Dat zal problemen geven op het vlak van verkeersveiligheid, luchtkwaliteit en geluidsoverlast. Er wordt gesproken over ventilatiesystemen, maar daar spreekt wat ons betreft weinig ambitie uit. Op deze locatie een school bouwen, is gewoonweg een slecht idee en wij zullen dit plan vanuit het district dan ook negatief adviseren. Ik heb het gevoel dat dit een politieke keuze is, niet in het belang van de kinderen in Borgerhout, maar een keuze genomen vanuit een vastgoedlogica. Want over de bouw van een school op het Moorkensplein wordt niet meer gesproken.”

Zoeken naar alternatieve locaties

AG Vespa, de vastgoedpoot van de stad, laat weten dat er effectief een onderzoek gebeurd is naar de locatie, maar dat het nu aan het college is om nieuwe stappen te ondernemen. “Het klopt dat de site Bretel Noord gevoelig ligt vanwege geluid, fijn stof en mobiliteit”, aldus Yrsa Vermaut van AG Vespa. Parallel wordt er verder gezocht naar eventuele andere sites.

Huidig schepen van Onderwijs Jinnih Beels (sp.a) zegt dat ze niet van plan is de principebeslissing van het vorige bestuur zo maar terug te schroeven. “De onderwijscapaciteit in Borgerhout moet worden uitgebreid. Er zitten maatregelen aan te komen om de milieulast te verbeteren. Maar ook waar de luchtkwaliteit niet even goed is, zullen we scholen moeten realiseren.”

Hoe de stad dit kan verzoenen met de milieunorm die het verbiedt om scholen en kinderdagverblijven op te richten op plaatsen waar een te grote luchtverontreiniging of te veel omgevingslawaai is?

“Er is nog geen concreet bouwplan, noch een concrete timing. Wel is beslist dat de zone gevrijwaard wordt voor het departement onderwijs. De beslissing wordt verder onderzocht, rekening houdend met de eisen waaraan een moderne en gezonde school moet voldoen.”

Door de beslissing van het vorige bestuur niet te verwerpen, rijdt Beels tegen de kar van het districtsbestuur, waar ook haar eigen sp.a deel van uitmaakt. “De stad moet afwegingen maken en het district ook. Soms gebeurt het dat we een andere visie hebben. Maar we streven naar overleg.”