Indiase vrouwen vragen bescherming na betreden hindoetempel

© AFP

De eerste twee vrouwen die de hindoetempel Sabarimala in de Indiase deelstaat Kerala hadden betreden, hebben politiebescherming aangevraagd omdat ze bedreigingen hebben ontvangen. Dat heeft hun advocaat meegedeeld. De actie van de twee vrouwen had tot grote woede geleid bij conservatieve hindoes.

LEES OOK: Vrouwen mogen voor het eerst tempel binnen in India: meer dan 3.300 mannen gearresteerd na protest

De twee vrouwen, Bindu Ammini en Kanaka Durga, hadden op 2 januari geschiedenis geschreven door onder politiebegeleiding de tempel van Sabarimala, een van de heiligste plekken van het hindoeïsme, te betreden. De tempel was tot voor enkele maanden verboden gebied voor vruchtbare vrouwen tussen 10 en 50 jaar. Twintig jaar lang woedde daarrond een gerechtelijke strijd, tot het Indiase Hooggerechtshof eind september 2018 oordeelde dat het discriminerend is om meisjes en vrouwen te weren uit de tempel.

Tijdens een nieuwe zitting voor het Hooggerechtshof, deelde de advocaat van de twee vrouwen mee dat ze om politiebescherming hebben gevraagd wegens fysieke bedreigingen. Een van de twee vrouwen, de 39-jarige Kanaka Durga, moest dinsdag nog worden opgenomen in het ziekenhuis nadat ze werd aangevallen door haar schoonmoeder.

Nadat de vrouwen het tempelcomplex binnengeraakten, was het al tot talrijke manifestaties en gewelddadige confrontaties met de politie gekomen. Conservatieve hindoes vinden dat “onreine” vrouwen die nog hun menstruatie hebben, met hun aanwezigheid in de tempel de celibataire godheid Ayyappa bedreigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen