© BELGA

Minister Lydia Peeters pareert kritiek over werken aan Leonardkruispunt: “Iedereen is ingelicht geweest zoals het hoort”

Alle betrokken lokale besturen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn ingelicht geweest over de vooruitgang van de werken aan het Leonardkruispunt. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) vrijdag gezegd tijdens een bezoek aan het kruispunt.

mts
Bron: BELGA

“Er is niets misgelopen in de communicatie, het Agentschap Wegen en Verkeer is continu in gesprek met wie moet”, zei minister Peeters. “Sommigen zijn daar misschien een beetje nonchalant mee omgegaan, maar dat is de laatste twee weken bijgestuurd.”

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt momenteel aan een grootschalige renovatie van de tunnels aan het Leonardkruispunt, waar de snelwegen van de Brusselse ring en de E411 samenkomen. Aan het kruispunt passeren dagelijks meer dan 100.000 voertuigen. De tweede fase van de werken is deze week gestart, en die brengt onverwacht extra hinder met zich mee. De tunnelkokers bleken namelijk in slechtere staat te zijn dan initieel gedacht. 

Op 18 maart gingen de werken al van start aan de ingang van de tunnelkoker van de binnenring. Op 16 april is de renovatie van de zijwanden aan de uitgang van dezelfde koker gestart. Om die werken veilig te kunnen uitvoeren, is de verbindingsweg van de E411 voor het verkeer vanuit Oudergem/Herrmann Debroux en de binnenring (richting Waterloo) afgesloten.

Lydia Peeters (centraal) tijdens haar bezoek aan de werken.© BELGA

Sluipverkeer

Lokale besturen en de Waalse en de Brusselse regering maakten zich echter zorgen over het extra sluipverkeer dat de omleidingen zouden veroorzaken, en hadden gevraagd om de werken met een week uit te stellen. Minister Peeters is daar niet op ingegaan: “Een uitstel is echt uit den boze”, zegt ze. “Als we de werken zouden moeten uitstellen, moeten we de tunnel volledig sluiten. Dat kunnen we echt niet maken.” 

Er is wel voldoende overleg geweest tussen de verschillende betrokkenen, verzekert de minister. “Er is in februari al duidelijk gecommuniceerd naar Brussel Mobiliteit. Misschien is men daar nonchalant mee omgesprongen”, zegt Peeters. “Alleszins is er de voorbije twee weken een grote dynamiek op gang gekomen om ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voldoende omleidingen en signalisatie te voorzien.”

Akkoord gevonden

Eenzelfde geluid is te horen bij het Agentschap zelf. “Er zijn vergaderingen geweest over de omleidingen. Maar we hebben geen officiële goedkeuring ontvangen van Brussel Mobiliteit, terwijl er tijdens de vergaderingen wel een akkoord was gevonden”, zegt woordvoerder Anton De Coster. “De informatie over de omleidingen staat ook op hun website. De omleidingsborden staan op dit moment wel nog steeds op hun plaats, dus in principe zouden mensen moeten weten hoe ze moeten omrijden.”

De hinder donderdag, toen de verbindingsweg voor het eerst werd afgesloten, “was niet overdreven en viel gelukkig mee”, zegt De Coster. “We hopen dat dat de komende dagen zo gaat blijven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer