© ToPa

GEMEENTERAAD. Bilzense raad buigt zich over masterplan voor vier ontwikkelingslocaties

Bilzen -

Dinsdagavond is er gemeenteraad in Bilzen. Op de agenda staat onder andere een nieuw reglement in verband met de speelstraten en de opmaak van een toekomstvisie kleinstedelijk gebied alsmede de opmaak van een masterplan voor vier strategische ontwikkelingslocaties. De gemeenteraad is hier bij HBvL live te volgen vanaf 20u.

Johnny Geurts
Johnny
Nu volgt de OCMW raad.


Johnny
De notulen van de vorige gemeenteraad worden goedgekeurd.




Johnny
Er volgen enkele agendapunten in verband met de jaarrekeningen van de kerkfabrieken.


Johnny
Er volgt een akkoord voor een vervroegde terugbetaling doorgeeflening van de Stad aan OCMW met ingang van 1 januari 2024.
Op dat ogenblik is er nog een uitstaand kapitaal van € 289.310,84 en € 69.667,99 aan intresten.
Johnny
Er volgen nu enkele goedkeuringen wat betreft de agendapunten betreffende de algemene vergaderingen van Wonen in Limburg en Fluvius.


Johnny
Het samenwerkingsovereenkomst Landschapspark Hart van Haspengouw wordt goedgekeurd.
Johnny
Er komt een nieuw reglement in verband met de speelstraten.
Johnny
Johnny
De huurovereenkomst met vzw De Haajf betreffende jeugdhuis te Bilzen wordt goedgekeurd. Schepen Peter Thijs (Trots op Bilzen). 

Raadslid Wouter Raskin (N-VA): "Er komt gedeeld gebruik met de stad Bilzen. Ik neem aan dat dit dan voorbehouden is voor jeugdorganisaties. En dat de vzw de regie kan behouden."

Schepen Peter Thijs (Trots op Bilzen): "Inderdaad dit zal altijd jeugd gerelateerd zijn. Denk aan Tienerwerking en Grabbelpas. De vzw mag wel verhuren aan derden voor bijvoorbeeld een feestje."

Johnny
De samenaankoop van elektriciteit en aardgas voor de periode 2025-2027 voor de stad, het AGB en het OCMW Bilzen wordt goedgekeurd.
Johnny
Johnny
Johnny
Schepen Guy Sillen (Trots op Bilzen) verduidelijkt de opmaak van een toekomstvisie kleinstedelijk gebied van Bilzen en de opmaak van een
masterplan voor vier strategische ontwikkelingslocaties.

"De bevolking evenals de raadsleden zullen betrokken worden bij deze toekomstvisie. Er hebben zich al 16 bureaus aangemeld om die visie verder te bestuderen samen met de Vlaamse bouwmeester. Hoe kunnen we zorgen dat er bepaalde afbakeningen kunnen zijn zodat er ruimtelijke ontwikkeling mogelijk is zonder dat er overal appartementen oprukken. We denken aan Schureveld, de zone van de oude brandweerkazerne en Jazz Bilzenplein, Ganshof en locatie Tabaart."

Johnny
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het ontwerp - RUP Recreatie II (deelplan 1 De Kiep en deelplan 2 Homberg) voorlopig vast te stellen.

"Gezien de actualiteit en de inneming nu voor recreatie. Stel dat de paarden recreatie ooit wegvalt blijft dat dan daar een recreatiezone?", aldus raadslid Wouter Razskin (N-VA).

Schepen Guy Sillen (Trots op Bilzen): "Het deelplan Homberg, waar nu een vergunde paardenmanege aanwezig is, willen we ruimte geven. Ze kunnen pistye overdekken en een betere parking aanbieden. De manege kan beter gebufferd worden. De nabestemming die wordt voorzien houdt in dat na stopzetting van de manege het recreatiegebied terug landbouwgebied worden."

Johnny
Het volgend punt op de agenda betreft een gedeeltelijke opheffing van voetweg 57.
Johnny
Ook de minnelijke aankopen voor de aanleg van een fietssnelweg tussen de Nijverheidsstraat en de Laarstraat te Bilzen worden goedgekeurd.
Johnny
In het volgend punt komen enkele minnelijke aankopen voor de aanleg van een fietssnelweg tussen de Nijverheidsstraat en de Laarstraat te Bilzen aan bod. Waaronder een overeenkomst met de Kerkfabriek van de Parochie Sint-Gertrudis Bilzen-Beverst.

Raadslid Johan Danen (Groen): "Wanneer zal dat trject uitgevoerd worden?"

Schen Guy Sillen (Trots op Bilzen): "Het dossier zit gekoppeld aan de ondertunneling in Bilzen. Het knelpunt zit dat we een stukje door beschermd natuurgebied moeten. De contacten met Vlaanderen zijn er."
Johnny
Als eerste punt staat de verkoop van een perceel grond aan Fluvius Limburg voor distributiecabine op de Vogelzangstraat op de agenda. Het perceel heeft een oppervlakte van 24m² en wordt verkocht tegen de prijs van € 40/m², voor de oprichting van een distributiecabine en vooraf het perceel te onttrekken aan het openbaar domein.
Johnny
Johnny
Voorzitter Johan Sauwens (Trots op Bilzen) opent de gemeenteraad
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer