© BELGAIMAGE

Kevin De Bruyne wordt best betaalde Belgische voetballer ooit: zoveel gaat hij verdienen

Manchester United pronkt met Alexis Sanchez en Arsenal hoopt Pierre-Emerick Aubameyang voor te stellen. Maar Manchester City houdt het bij een contractverlenging voor Kevin De Bruyne. City liet Alexis Sanchez naar United vertrekken om zijn miljoenen te investeren in ‘King Kev’. Als alles verrekend wordt, zou de ex-KRC Genkspeler tot 400.000 euro per week kunnen verdienen. Dat maakt hem samen met Sergio Agüero de topverdiener van City en de best betaalde Belg in de geschiedenis.

Bart LAGAE

“Ik denk dat Alexis Sanchez naar Manchester United gaat. Ik feliciteer hem met zijn transfer.” Manchester City-coach Pep Guardiola was vrijdag de eerste om de transfer van de Arsenal-spits naar Manchester United aan te kondigen. Een half jaar lang hoopte de City-coach dat zijn gewezen poulain bij Barcelona voor een contract in het Etihad zou kiezen. Maar de looneisen van de Chileense spits botsten op weerstand bij de clubdirectie.

Sanchez vroeg een salarispakket dat hem wekelijks een half miljoen euro bruto kan opleveren. Daarnaast vroeg hij tekengeld en moesten ook zijn makelaar en zijn club Arsenal worden vergoed. De totale kostprijs voor de operatie dreigde zo uit te draaien op bijna 200 miljoen euro. Veel geld voor een voetballer die al 29 is en een geringe doorverkoopwaarde heeft.

Onrust door Alexis

Toch was dat niet de belangrijkste reden om af te zien van de diensten van de Arsenal-voetballer. City vreesde bovenal dat het aantrekken van een peperdure nieuwkomer onrust in de kleedkamer zou veroorzaken. De club is aan een uitzonderlijk seizoen bezig en nog actief op vier fronten. Zaterdag herstelde City zich na de eerste seizoensnederlaag op Liverpool door Newcastle te verslaan. De komst van een nieuwe vedette met een monstercontract zou slecht kunnen vallen bij de spelers die de club dit seizoen naar ongekende hoogten hebben gejaagd.

Manchester City besliste daarom af te zien van Sanchez en zijn miljoenen in zijn eigen spelers te investeren. Na David Silva in november tekenden vorige week verdediger Nicolas Otamendi en verdedigende middenvelder Fernandinho een contractverlenging bij de club. Deze week moet dan het orgelpunt komen met een contractverlenging voor Kevin De Bruyne. De onderhandelingen begonnen al op het einde van vorig seizoen en kwamen de voorbije weken in een stroomversnelling. De voorbije dagen werden de laatste punten en komma’s afgewerkt. Het is nu wachten tot City zelf het nieuws bekend maakt. Mogelijk gebeurt dat al vandaag.

Best betaalde Belg

Het nieuwe contract loopt tot de zomer van 2024 en maakt van Kevin De Bruyne de best betaalde Belg in de voetbalgeschiedenis. Het is wachten op de details, maar luidens de eerste berichten zou hij per week meer dan 300.000 pond bruto kunnen verdienen. Dat is 340.000 euro aan de huidige koers. Als alle premies, portretrechten en tekengelden verrekend worden, kan hij nog een pak hoger uitkomen. Mogelijk zelfs tot 400.000 euro op weekbasis.

Het nieuwe contract maakt De Bruyne tot topverdiener bij City, samen met de Argentijnse spits Sergio Agüero. Naar Belgische normen gaat het om een ongezien bedrag. De Bruyne laat Romelu Lukaku en Eden Hazard achter zich. Die laatste wacht bij Chelsea een nieuwe verbintenis te ondertekenen (zie hiernaast).

Neymar & co. nog meer

Manchester United ging wel in op de contracteisen van Alexis Sanchez. Het genereert hogere omzetten en kan zich hogere lonen permitteren binnen de spelregels van de financial fairplay. Met tekengeld, premies, bonussen en portretrechten inbegrepen zou de gewezen Arsenal-spits een half miljoen euro per week kunnen opstrijken. Alleen de Grote Drie – Neymar, Messi en Ronaldo – zitten aan hogere bedragen.

Om de deal met Arsenal rond te krijgen, werd Henrikh Mkhitaryan als ruilmateriaal gebruikt. Als alles goed gaat, vindt hij in Londen zijn gewezen ploegmaat bij Dortmund Pierre-Emerick Aubameyang terug. Arsenal zou volgens het Duitse blad Der Kicker bij Dortmund een bod van 50 miljoen euro hebben uitgebracht op de spits uit Gabon. Aubameyang aast al geruime tijd op een transfer. De kans dat Dortmund ingaat op het bod is bijzonder groot.