Luister naar

‘Niet-westerse’ ambtenaar dringt niet door tot de top

Nieuws
Ambtenaren van Buitenlandse Zaken willen dat op hun ministerie meer mensen komen werken met een ‘biculturele achtergrond’. Hoe zit het eigenlijk met de diversiteit bij de rijksoverheid?
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
donderdag 26 juli 2018 om 03:00

Den Haag

Van de nieuwe medewerkers die in 2017 bij de rijksoverheid kwamen werken, had 16,7 procent een niet-westerse achtergrond. Het ministerie van Buitenlandse Zaken scoorde op dit punt van alle ministeries het slechtst. Was bij dat ministerie 10,7 procent van alle nieuwe medewerkers van niet-westerse afkomst, bij Sociale Zaken was dit maar liefst 34,5 procent.

Maar van dat laatste cijfer zou je kunnen zeggen dat het vertekend is. Onder Sociale Zaken valt immers de rijksschoonmaakorganisatie, in 2016 ontstaan door het besluit al het schoonmaakpersoneel weer in overheidsdienst te nemen. Bij de rijksschoonmaakorganisatie is 63 procent van de medewerkers die onder de schoonmaak-cao vallen, van niet-westerse komaf. Niet-westers, dat betekent bijvoorbeeld dat mensen hun herkomst hebben in landen als Turkije, Marokko en Suriname. Overigens zijn steeds meer mensen uit deze groep in Nederland geboren.

Diversiteit bij de overheid staat weer in de belangstelling, nu ambtenaren van Buitenlandse Zaken bij hun politieke baas – minister Stef Blok – hebben gevraagd om meer aandacht hiervoor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken had afgelopen jaar procentueel de laagste instroom van medewerkers van niet-westerse afkomst. Overigens scoren diverse andere ministeries maar net iets beter.

uit de toon

Buitenlandse Zaken valt ook niet uit de toon bij de ontwikkeling over de afgelopen jaren: was in 2013 nog 7,9 procent van de medewerkers van niet-westerse afkomst, in 2017 had 9,4 procent die achtergrond. Die ontwikkeling houdt gelijke tred met het beeld bij de complete rijksoverheid. Van alle ambtenaren had in 2013 8,7 procent een niet-westerse achtergrond, in 2017 was dit opgelopen naar 10,3 procent. De cijfers komen uit de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk, die het kabinet jaarlijks in mei publiceert.

opvallend

Daaruit blijkt dus dat het steeds iets beter gaat met de diversiteit bij de overheid. Wat wel opvalt, is dat ambtenaren met een niet-westerse achtergrond maar moeilijk weten door te dringen tot de hogere functies bij het Rijk. Daar blijft hun aantal ver achter bij het feit dat inmiddels 12,7 procent van de Nederlandse bevolking een niet-westerse achtergrond heeft. Van de topmanagers bij het Rijk is slechts 1,3 procent van niet-westerse komaf, en ook bij functies als beleidsmedewerker of adviseur personeel en organisatie, blijft het percentage achter. Al is in deze laatste groep ambtenaren ook weer een lichte verbetering te zien: in 2013 was 5,29 procent van niet-westerse komaf, vorig jaar was dat 7,05 procent. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.