VIDEO. Opslagruimtes in oude Philipshal uitgebrand: wat met attracties Winterland?

Twee grote opslagruimtes in de oude Philipsfabrieken op de Corda Campus in Hasselt zijn zaterdagavond volledig vernield door een zware brand. De gebouwen zijn gedeeltelijk ingestort. Het vuur is wel onder controle. De brandweer kon een overslag naar aanpalende bedrijfshallen voorkomen. Er is geen melding van gewonden.

fivr, Toon Royackers

Een groot deel van de Limburgse brandweerkorpsen kwam zaterdagavond de collega’s van Hasselt bijstaan, vooral met tankwagens. Bewoners in de ruime omgeving kregen ook zondagochtend nog het advies om ramen en deuren dicht te houden, rond de middag werd dat advies opgeheven. De rook dreef voornamelijk af in de richting van Kiewit en Zonhoven. Gevreesd werd dat er ook asbest aanwezig was in het oude gebouw. Een gespecialiseerde firma zal zondagochtend asbestmetingen uitvoeren, maar uit de asbestinventaris van de oude Philipshallen blijkt dat er weinig asbest aanwezig was in het gebouw. Dat bevestigt Kolonel Bert Swijsen van brandweerzone Zuid West Limburg.

De opslagplaatsen aan de Kempische Steenweg (N74) werden gebruikt door de kringwinkel, maar ook voor de attracties en chalets van Winterland. Gevreesd werd dat de brand dan ook een grote invloed ging hebben op het populaire Hasseltse evenement. Maar de organisatie liet ondertussen weten dat het event gewoon zal openen op 18 november. Zondagmiddag werd met behulp van een graafmachine het puin uit elkaar gehaald en worden de laatste vlammen geblust.

"Het ging om een vrij uitgebreide brand die al uitslaande was bij aankomst. Om verdere uitbreiding te voorkomen hebben we de dichtsbijzijnde posten van de brandweerzones om versterking gevraagd", laat de brandweerchef weten.

"Het gaat om een grote hal die is uitgebrand. In de hal waren zowel een opslagplaats van de kringloopwinkel als Winterland gevestigd", voegt Hasselts burgemeester Nadja Vananroye toe. "In dit geval gaat het om een oud gebouw waar mogelijk asbest in aanwezig is. De brandweer zal zondag nog nablussen." Maar uit de eerste vaststellingen blijkt nu dus dat er weinig asbest aanwezig was in het gebouw.

© 112meldingenlimburg

© TP

© 112meldingenlimburg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer