Direct naar artikelinhoud

870.000 liter olie lekt weg in Amerikaanse rivier na treinongeluk

De ontspoorde wagons.Beeld AP

Door een ongeluk met een goederentrein in de Amerikaanse staat Iowa is veel olie weggelekt in het water. Naar schatting is zo'n 870.000 liter ruwe olie in de Little Rock rivier terechtgekomen.

Vermoedelijk is de trein ontspoord door overstromingen. De afgelopen week werd het gebied geteisterd door zware regenbuien, waardoor de grond vermoedelijk is verzakt. 14 van de 32 treinwagons die olie vervoerden, zijn ontspoord en vervolgens gaan lekken. Een woordvoerder van het vervoersbedrijf BNSF belooft dat alle olie zal worden opgeruimd.

"Daarbij hebben we niet alleen aandacht voor het herstel van de natuur, maar houden we ook rekening met de gezondheid van onze werknemers en omwonenden", Andy Williams. "Tot nu toe hebben we geen waarden gemeten die zorgelijk zijn."

Boomstammen houden olie bijeen

Iets minder dan de helft van de olie, zo'n 378.000 liter, wordt bijeen gehouden door boomstammen. Met vacuümpompen zal de olie vervolgens worden opgepompt, waarna de olie met speciale apparatuur van het water zal worden gescheiden.

Het regionale waterbedrijf probeert te voorkomen dat olie in het kraanwater terecht komt. Enkele uren na het ongeluk legde het bedrijf zijn pompen stil. Voordat ze weer worden aangezet, wordt het water gecontroleerd op olieresten.