Direct naar artikelinhoud
Politiek

Modrikamen steunt populistische revolutie van Steve Bannon in Europa

Advocaat en Parti Populaire-voorzitter Mischael Modrikamen.Beeld BELGA

Advocaat en politicus Mischaël Modrikamen staat Steve Bannon, gewezen adviseur van Amerikaans president Trump, bij in zijn poging om uiterst rechts groot te maken in Europa. Dat meldt De Standaard.

Met 'The Movement', een stichting die Brussel als hoofdzetel krijgt, wil Bannon uiterst rechtse partijen in Europa bijstaan. Het doel: een superfractie van uiterst rechtse en populistische partijen in het Europees Parlement, die bij de Europese verkiezingen in mei volgend jaar een op de drie zetels moet binnenhalen.

Steve Bannon belegde de afgelopen maanden vergaderingen in heel Europa. Zo sprak hij onder andere met Nigel Farage en leden van het Front National. Ook aanwezig, zo vernam De Standaard: Mischaël Modrikamen. 

Lees ook: Steve Bannon wil uiterst rechts een derde van de zetels in het Europees Parlement bezorgen

De zakenadvocaat en voorzitter van de Parti Populaire stichtte vorig jaar de vzw The Movement/Le Mouvement, die een link wil zijn tussen de populistische beweging die in de VS ontstaan is door president Trump en bewegingen die actief zijn in andere landen. Verder staat in de oprichtingsakte te lezen dat de vzw onder andere wil strijden voor de soevereiniteit van naties en tegen de radicale islam. 

Het is via die vzw dat Bannon nu zijn populistische revolutie wil ontketenen. Modrikamen bevestigt zijn betrokkenheid aan De Standaard, maar wil verder nog geen commentaar geven.