De kandidaten van nu2960 voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober zijn bekend.© Elke Lamens

Nieuwe politieke beweging stelt als eerste kandidaten voor gemeenteraadsverkiezingen voor

Brecht -

Ruim vijf maanden voor de verkiezingen van 13 oktober maakte de nieuwe politieke beweging nu2960 woensdagavond haar kandidatenlijst bekend. Ervaren kandidaten wisselen met nieuwelingen en zelfs erg jonge Brechtenaren. De jongste, Andreas Ooms, wordt deze zomer pas 18 jaar.

Elke Lamens

Nu2960 is een nieuwe politieke beweging die de partijen CD&V, Open Vld en Vooruit verenigt. Eerder raakte al bekend dat huidig eerste schepen Daan De Veuster (CD&V) de lijst in oktober trekt en dat schepen van Sociale Zaken en ex-burgemeester Luc Aerts (CD&V) de lijst duwt. De quasi volledige lijst maakte nu2960 woensdagavond bekend. In zaal Uniq woonden ruim zeventig geïnteresseerden de onthulling bij.

De lijst, met trekker Daan De Veuster (CD&V) en Miranda Crynen (CD&V) op plaats 2, schepen Frans van Looveren (CD&V) op 3, Ilse Van Den Heuvel (Open Vld) op 4, Jef Verschueren (Vooruit) op 5 en Ludwig Anthonissen (Open Vld) op 30, bevat een evenwichtige mix van ervaren en nieuwe kandidaten uit alle leeftijdscategorieën en achtergronden.

De top vijf van nu2960 voor oktober, met lijstduwers Luc Aerts (31) en Ludwig Anthonissen (30).© Elke Lamens

Voor schepen Frans Van Looveren (CD&V) is het nog maar zijn tweede deelname aan de verkiezingen. Met 958 stemmen in 2018, veroverde hij meteen een schepenzitje. De jongste kandidaat nu, Andreas Ooms, moet nog 18 jaar worden deze zomer, terwijl de oudste, Rita Mattheeussen, 74 jaar oud is.

Evenwichtige mix

Op drie plaatsen na, is de lijst volledig. “We hadden kandidaten genoeg om de volle 31 plaatsen in te vullen, maar we willen gaan voor vernieuwing. De plaatsen 6, 9 en 26 houden we daarom nog in beraad. Er zijn gesprekken lopende”, benadrukt lijsttrekker Daan De Veuster.

“De kandidaten vertegenwoordigen evenwichtig het hele grondgebied en diverse stemmen binnen de gemeenschap, want komen uit alle deelgemeenten. Onze beweging heeft ook ervaren coaches in de rangen die de nieuwkomers in het traject naar de verkiezingen klaarstomen zodat ze goed voorbereid aan de verkiezingen deelnemen.”

De Veuster is verheugd dat nu2960 zo vroeg deze sterke lijst kan presenteren. “Echter, we blijven realistisch, want de weg naar de verkiezingen in oktober is nog lang. Maar het zijn vooral de uitdagingen die daarna komen, die niet te onderschatten zijn.” Volgens De Veuster heeft de beweging de juiste mensen in huis om de toekomst van de gemeente vorm te geven.

Schepen Frans Van Looveren is een voorbeeld voor de nieuwe jonge kandidaten Andreas Ooms (17) en Seppe Ooms (26), ze zijn geen familie. Hij veroverde bij zijn eerste deelname in 2018 een schepenzitje.© Elke Lamens

Van onderuit

Nu2960 heeft volgens de lijsttrekker een duidelijk doel voor ogen: “We willen van Brecht een gemeente maken waarin we ons allen, ook in al onze deelgemeenten, nog beter voelen. Daarom lieten we ons programma groeien van onderuit. Zo komen we tegemoet aan de bezorgdheden van alle mensen. In themacafés werd echt nagedacht over oplossingen op maat van onze gemeente. Onze sterkte is dat we daarin niet gedicteerd worden van bovenaf”, meent hij.

LEES OOK: Diverse Brechtenaren wisselen ideeën en inzichten uit op eerste themacafé nu2960: “Hier begint het verhaal van ons allemaal”

Met de voorspelling dat tegen 2040 meer dan 30% van de inwoners ouder is dan 65 jaar, benadrukt de beweging het belang van een nieuw woonzorgcentrum, evenals extra DIO-woningen, en het betaalbaar houden van de kosten van het woonzorgcentrum. “Dit wordt bemoeilijkt door de dalende inkomsten uit aanvullende personenbelasting.”

Daarnaast wil nu2960 extra inzetten op veiligheid op plekken waar jongeren samenkomen, zoals clublokalen en de omliggende wegen. “We streven ernaar om burgers beter bekend te maken met oplossingen die ondernemers kunnen bieden. Verder willen we een buurtbudget oprichten, waarmee buurten zelf initiatieven ontwikkelen. Het behoud van open ruimte is ook een prioriteit, zodat niemand, inclusief boeren, gedwongen wordt elders heen te gaan voor leefbaarheid. Duurzaamheid zal zwaar wegen in alle beslissingen van het gemeentebestuur.”

Facebook, www.nu2960.be

Een zeventigtal geïnteresseerden woonde in zaal Uniq de onthulling van de kandidatenlijst nu2960 bij.© Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners