Nieuwe rakettesten en beledigingen over en weer tussen Noord-Korea en de VS: Kim brengt Koude Oorlog terug

© AFP

Noord-Korea wil niet meer onderhandelen met Mike Pompeo. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is “te onvolwassen”, vindt een Noord-Koreaanse hoge ambtenaar. Met die scherpe taal lijken de verhoudingen tussen de twee landen weer diep onder nul te duiken. Zeker nu Noord-Korea voor het eerst sinds lang weer raketten uittest. Zijn Donald Trump en Kim Jong-un één jaar na hun vredevolle handdruk terug bij af?

Kim Clemens

Het was een mooi fotomoment, vorig jaar in juni. Een Amerikaanse president en een Noord-Koreaanse leider die mekaar de hand schudden. Die mekaar ook bejubelden. Noemde Donald Trump Kim Jong-un eerder nog een “kleine raketman” en een “ziekelijke puppy”, dan was diezelfde Kim bij de ontmoeting plots een “getalenteerd leider” en een “geweldige persoonlijkheid”. Alleen heeft die toenadering weinig opgeleverd. Niet tijdens die eerste top – toen bleef het bij een vage belofte tot het ontmantelen van het arsenaal kernwapens – en ook niet in de maanden die daarop volgden.

Achter de schermen

De tweede topontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un, in februari in Hanoi, liep al helemaal af op een sisser. Dat moest uiteindelijk zelfs Kim Jong-un met enige tegenzin toegeven. Volgens de Amerikanen omdat Noord-Korea eiste dat álle sancties zouden worden opgeheven; maar volgens Noord-Korea geeft “de publieke opinie in het buitenland” de VS de schuld van het eindigen van de top zonder akkoord. Sindsdien leek alles min of meer stil te liggen. Er werd voorzichtig geopperd dat er misschien een derde top zou kunnen plaatsvinden, maar het werk bleef vooral achter de schermen.

© REUTERS

Verzonnen verhalen

Maar nu begint Noord-Korea de druk op de VS opnieuw op te voeren. De taal van hoge ambtenaar Kwon Jong Gun is niet min. Hij is binnen het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk voor de betrekkingen met de VS. Maar met Mike Pompeo is niet samen te werken, zegt hij aan staatsagentschap KCNA. “Hij verzint verhalen als een fictieschrijver”, luidt het. “Als hij deel blijft uitmaken van de gesprekken, dan vrees ik dat ze opnieuw zullen vastlopen”. “Pure nonsens” is het ook als Pompeo zegt dat hij nog dit jaar een werkovereenkomst over de ontwapening wil rond hebben. Kwon Jong Gun hoopt dat er iemand aan tafel zal komen die “voorzichtiger en volwassener” is in zijn communicatie dan Pompeo. Hij spreekt van “roekeloze opmerkingen” van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Daarmee verwijst hij allicht naar een uitspraak van vorige week. Toen zei Pompeo dat Kim “een tiran” kan worden genoemd.

Tactisch wapen getest

De timing van de mededeling van Kwon Jong Gun is niet toevallig. Enkele uren eerder had KCNA ook al het nieuws verspreid dat Kim Jong-un een test met een nieuw “tactisch geleid wapen” met een “krachtige raketkop” heeft gesuperviseerd. Het was de eerste keer dat Pyongyang een dergelijke test uitvoerde sinds de mislukte top in februari. Daarbij komt nog dat het Kremlin ondertussen ook heeft bevestigd dat Kim later deze maand zal samenzitten met de Russische president Vladimir Poetin. Oftewel: loopt het strop tussen Noord-Korea en de VS, dan zal Kim wel op zoek gaan naar een andere bondgenoot.

Vervelend voor Donald Trump, die de vredesgesprekken met Noord-Korea al een jaar lang gebruikt als bewijs voor zijn diplomatieke kwaliteiten. Hij heeft nog niet gereageerd op de provocaties. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet alleen weten dat het nog steeds met Noord-Korea rond de tafel willen zitten. Volgens analisten betekenen de uitspraken van Kwon Jong Gun niet dat alles al verloren is. Eerder dat Kim rechtstreeks met Trump wil spreken. Een derde keer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer