3 bekende twintigers blikken vooruit naar de verkiezingen in podcast 'Snapt ge mij nu'

Hoe kijken jongeren naar de verkiezingen? Wat verwachten ze van politici? En welke thema's vinden ze belangrijk? VRT NWS-journaliste Aurélie Boffé vraagt het aan 3 bekende jonge twintigers in de podcast 'Snapt ge mij nu'. De podcast werd voor de gelegenheid live opgenomen op het VRT NWS-Kiesfestival in het Vlaams Parlement.

Amir Bachrouri (21) trekt op 9 juni voor de eerste keer naar het stemhokje. Amir is 3 jaar lang voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad geweest, maar weet nog niet wie zijn stem krijgt. "Al zal het zeker geen radicale partij zal zijn", zegt hij.

"We leven in een tijdperk waarin extreme en radicale meningen in opmars zijn. Ik vind dat we een signaal moeten geven aan centrumpartijen. Ik geloof niet in een wereld die zwart-wit is, we moeten vooral aanvaarden dat de samenleving 50 tinten grijs en complex is."

Bekijk: de volledige podcast 'Snapt ge mij nu' over de verkiezingen:

Videospeler inladen...

Nona Van Braeckel (24) van Studio Brussel en Ketnet-wrapper Héritier Tipo (24) gaan voor de 2e keer stemmen, maar ook zij twijfelen nog. "Ik heb al wel de Stemtest en de Jongerenstemtest van VRT NWS gedaan, maar ik twijfel nog tussen 2 partijen", zegt Nona. "Ik weet ook nog niet of ik voor bepaalde politici ga stemmen of op een partij."

"Het is interessant dat je bij de Stemtest de argumenten en standpunten van andere partijen kan lezen. Dat heeft mijn ogen toch wel geopend", zegt HĂ©ritier.

Politici moeten meer zeggen waar ze zelf voor staan en minder ruziemaken

Nona Van Braeckel, digital creative Studio Brussel

Zowel HĂ©ritier als Nona hebben al stemadvies gevraagd aan hun moeder. "Ik vind het ook interessant om de meningen van vrienden te horen", zegt Nona.

"Al merk ik dat de mensen in mijn omgeving meer en meer extreme meningen en standpunten hebben, wat het soms moeilijk maakt om het onderwerp aan te snijden. Ik hoor niet veel praten over de centrumpartijen. Dus ik denk dat veel jongeren wel meegaan in de extremen."

Politici op sociale media, een goed idee?

"Ik vind het een slimme manier om jongeren te bereiken, maar ik vind dat ze vooral meer in gesprek of debat moeten gaan, zoals vroeger", zegt HĂ©ritier.

Ook Amir heeft gemengde gevoelens. "Het is belangrijk om politiek dicht bij jongeren te brengen. Langs de andere kant is het ook gevaarlijk als politici de traditionele media meer en meer gaan vermijden, omdat ze dan niet meer tegengesproken worden en enkel de beste versie van zichzelf tonen. Ik hoef ook geen politici dansjes zien doen op TikTok. Ik waardeer vooral heel saaie politici die het enkel over de inhoud hebben." 

Politici moeten meer luisteren naar jongeren, zonder meteen hun ideeën op te dringen

HĂ©ritier Tipo, Ketnet-wrapper

"Politici moeten vooral zichzelf blijven en niet proberen om zelf een jongere te worden", zegt Nona. "Jongeren doorprikken dat snel en knappen daar helemaal op af. Ik zie ook heel veel posts waarin ze elkaar aanvallen en ruziemaken, zonder dat ze zeggen waar ze zelf voor staan. Die sensatiezucht stoort me."

BeĂŻnvloeden de uitspraken van Conner Rousseau of de onderbroek van Ben Weyts het stemgedrag?

"De heisa rond de 'zattemansklap' van Conner Rousseau heeft een minder grote impact op mij dan toen hij zei dat hij zich niet in België voelt als hij door Molenbeek rijdt", zegt Amir. "Dat zegt iets over een bepaalde maatschappijvisie."

"Ben Weyts die in zijn onderbroek voor de klas verschijnt, gaat mij niet voor of tegen Ben Weyts doen stemmen. Ook politici in amusementsprogramma's maken niet veel indruk op mij. Maar voor veel jongeren is dat anders."

"Ik begrijp dat veel stemmers waarschijnlijk teleurgesteld zijn door de uitspraken van Conner Rousseau, maar voor mij is het ook belangrijk hoe de partij daarop reageert", zegt Nona.

HĂ©ritier is het daar niet mee eens. "Voor mij is er wel een verband. Als een partijvoorzitter dingen zegt of doet die niet overeenkomen met waar de partij voor staat, dan heeft de partij voor mij ook afgedaan."

Welke thema's vinden jongeren belangrijk?

"Er moet meer aandacht komen voor jongeren als verkiezingsthema", vindt Héritier. "Wij zijn de toekomst. Ook mensen in kansarmoede moeten meer worden geholpen, al van kinds af aan. Politici zouden ook meer moeten luisteren naar jongeren, zonder meteen hun eigen ideeën op te dringen."

Nona vindt het moeilijk om te kiezen. "Klimaat, migratie, onderwijs... Ik wissel in mijn hoofd de hele tijd van belangrijkste thema. Ik vind het jammer dat het lijkt alsof er 1 verkiezingsthema moet zijn, terwijl het over zo veel meer gaat en er zo veel moet worden beslist."

Voor Amir is het wel duidelijk. "Ik vind onderwijs het belangrijkste thema. Ik maak me echt zorgen over het lerarentekort en de dalende kwaliteit van het onderwijs. Onderwijs is een van de plekken waar je jezelf leert kennen, wat je graag doet en wie je graag wil zien. Dat staat heel erg onder druk vandaag. Onderwijs zal een bepalend thema zijn in mijn stemgedrag."

Meest gelezen