Direct naar artikelinhoud
Buitenlandse politiek

Boris Johnson weer onder vuur: "Ambassade in Jeruzalem is momentum voor vrede"

Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.Beeld REUTERS

Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson wordt ervan beschuldigd een tweestatenoplossing in het Midden-Oosten opnieuw in gevaar gebracht te hebben. Johnson heeft de beslissing van Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël een "momentum voor vrede" genoemd.

Johnson zei dat tijdens een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Rex Tillerson. Hij zei de beslissing van president Trump te aanvaarden, en drukte zijn hoop uit dat dit zou leiden tot een nieuw vredesplan van het Witte Huis. 

"Het is duidelijk dat die beslissing daartoe leidt", zei Johnson. "Laten we zien waar we belanden. Grappig genoeg hebben we hier een kans. Nu Jeruzalem door de VS erkend is als hoofdstad van Israël, kan je een gelijkaardige zet in de andere richting verwachten om de zaken in beweging te krijgen."

Verwarring

De Britse regering had tot nu toe, net als de meeste andere landen, de beslissing van de Amerikaanse president scherp veroordeeld. Politici beschuldigen Johnson er nu van "voor de vuist weg een nieuw beleid te verzinnen". 

"Dit gaat het alleen maar moeilijker maken om een tweestatenoplossing te bekomen", zegt parlementslid Chris Bryant (Labour) aan The Independent. "Ik dacht dat de regering hier een zeer duidelijk standpunt over had, maar dit zaait verwarring."