Eerste armworsteling is begonnen voor minderheidsregering-Michel

© EPA-EFE

De oppositie zet de minderheidsregering-Michel onder druk.

Wim Winckelmans

‘Een Nationaal Klimaatagentschap om onze klimaatambities concreet te maken, en federale regering en regio’s te verenigen.’ MR-voorzitter Olivier Chastel lanceert al het eerste voorstel voor wat overblijft van de regering-Michel.

Daarmee lijkt klimaat het dossier te worden waarmee Michel met zijn minderheidsregering nog het verschil wil maken met de voorbije jaren. Meer nog dan de andere prioriteiten koopkracht en veiligheid, waar veel van het resterende beleid al vastligt in wetsontwerpen die nog door de regering-Michel, inclusief N-VA, zijn ingediend, zoals de begroting en het mobiliteitsbudget.

Vagevuur

Eerst moet de positie van wat rest van de regering-Michel nog worden uitgeklaard. Die leeft in een vagevuur, aangezien ze haar meerderheid in de Kamer is verloren maar voorlopig geen enkele partij bereid is om een motie in te dienen om ze ten val te brengen.

Zowel de kersverse oppositiepartij N-VA als de bestaande oppositiepartijen Groen, SP.A en Vlaams Belang vragen een verklaring van de meerderheid en een vertrouwensstemming. Maar de kans dat de minderheidsregering Michel dat overleeft, is bijzonder klein. N-VA heeft de regering maar net verlaten, Groen en SP.A stemden altijd al tegen het beleid van de regering Michel, en die werkt nog altijd op basis van hetzelfde regeerakkoord.

De premier kan ook de vraag negeren. CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft al gezegd dat een vertrouwensstemming niet nodig is aangezien er geen nieuwe regering is, alleen zijn er ministers uit de bestaande opgestapt.

Motie van wantrouwen

Dat is een uitdaging voor de oppositie om dan maar zelf een motie van wantrouwen in te dienen. Maar ook daar is weinig animo voor, waardoor de huidige situatie kan blijven aanslepen. Voorlopig heeft alleen de Parti Populaire, een kleine rechts-populistische partij met één zetel in de Kamer, aangekondigd dat ze een motie van wantrouwen voorbereidt.

Hoe de andere partijen daarop reageren blijft de vraag. De PS staat bijvoorbeeld op het standpunt dat ze wel een motie van andere partijen wil helpen goedkeuren, maar er zelf geen zal indienen. maar of dat ook geldt voor een door hen verfoeide partij?

Ook zonder motie van wantrouwen dreigt een complete patstelling omdat de oppositie zonder stemming in het parlement ook niet veel zin heeft voor gedoogsteun voor de projecten die de regering nog wil laten goedkeuren in het parlement.

Gedoogsteun

Morgenmiddag moeten de diensten van de Kamer een juridische nota voorleggen die de huidige situatie moet uitklaren. Op basis daarvan willen de fractieleiders een beslissing nemen over hoe het verder moet met de wetsontwerpen die morgen in de Kamercommissie ter bespreking en stemming voorliggen.

‘Zonder zo’n stemming is er geen regering en geen meerderheid in het parlement voor welk beleidsplan dan ook’, zegt SP.A-voorzitter John Crombez. ‘Zonder vertrouwensstemming is dit een regering in lopende zaken die zich terughoudend moet opstellen’, vindt Groen-fractieleider Kristof Calvo.

Dat wil niet zeggen dat die partijen geen gedoogsteun willen geven als de positie van de regering-Michel op een afdoende manier is uitgeklaard. SP.A bijvoorbeeld gaat op zoek naar een meerderheid om de btw op elektriciteit weer te verlagen van 21 naar 6 procent. Groen wil zich niet uitspreken over mogelijke voorstellen, maar de partij en de groene beweging dringen al langer aan op een klimaatwet met bindende doelstellingen.

Voor de N-VA ligt de situatie anders, aangezien de partij de wetsontwerpen die nu al ter bespreking voorliggen, mee heeft geschreven.