© Sam Reyntjens

Snelle Respons Teams krijgen nieuwe auto’s en uniformen

Twee jaar na de oprichting blijft de Antwerpse politie schaven aan de Snelle Respons Teams (SRT). Ze krijgen nieuwe auto’s en de teams zullen ook in uniform gaan werken.

Sam Reyntjens

De eerste elf maanden van dit jaar hebben de Antwerpse SRT-teams niet stilgezeten, zo blijkt uit de cijfers. Gemiddeld arresteerden ze bijna twee personen per dag. Die arrestaties variëren van geplande huiszoekingen over gezochte personen tot bestuurders van klemgereden auto’s.

Drie keer werd het ‘less lethal’-wapen FN 303, dat kunststof projectielen afvuurt, gebruikt. Concreet was dat het geval toen een man in Deurne met twee messen omstaanders bedreigde en toen een andere man met een zelfgefabriceerde ‘vlammenwerper’ – een spuitbus en aansteker – de politie bedreigde. Het .300-wapen met zwaardere munitie werd dertig keer in de hand genomen. Dat was onder meer het geval toen twee gewapende mannen gesignaleerd waren in de Breydelstraat. Uiteindelijk bleek dat zij een fotoshoot wilden doen met plastic wapens.

© WAS

Niet in de cijfers opgenomen – vanaf volgend jaar wel – is het aantal tussenkomsten bij mensen die zich van het leven wilden beroven. “Ik heb de vraag bij ons in de groep gegooid”, zegt officier A. “Iedereen had wel een verhaal van zo’n interventie. Verschillende leden van onze teams hebben al staan inpraten op iemand die van een brug wilde springen. Gelukkig vaak met een goede afloop. De SRT hebben al meerdere zelfdodingen voorkomen.”

Herkenbare overalls

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) richtte de SRT op in 2015. “Hun meerwaarde wordt duidelijk aangetoond door de cijfers”, vindt De Wever. “In Antwerpen, waar elk jaar honderden gevaarlijke criminelen worden opgepakt en duizenden arrestaties plaatsvinden, is het aandeel van de SRT indrukwekkend. Ik ben enorm fier op het harde werk dat ze elke dag leveren om onze stad veilig te houden.”

En dus wordt er ook de komende jaren nog in de teams geïnvesteerd. De oorspronkelijke Skoda Octavia waarmee ze rondreden, werd afgelopen jaar al een Audi A6 en in de toekomst zal een van de teams met een Audi Q7 rondrijden. Ook krijgen de leden een soort uniform, grijsachtige overalls. “Vooral om herkenbaar te zijn in het geval van een ernstig incident”, legt A. uit. “Om te vermijden dat ze het slachtoffer zouden worden van friendly fire doordat collega’s hen niet zouden herkennen als politiemannen.”

Omdat ook de politie de files niet kan ontlopen, wordt bekeken of leden van de SRT ook met de motor zouden kunnen rondrijden. “Niet als vervanging van auto’s – op de motor kan je zoveel materiaal niet meenemen – maar als eventuele aanvulling.”

© WAS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER