© TP

Spontane staking bij Lidl: ook 24 Limburgse winkels gesloten

In een 70-tal Lidl-winkels is woensdag een spontane staking uitgebroken na mislukt sociaal overleg over werkdruk, zo meldt vakbond LBC. In Limburg zijn onder meer de winkels in Hasselt, Bilzen, Genk, Heusden-Zolder, Dilsen-Stokkem en Lanaken gesloten.

Belga, RuSt

Bij warenhuisketen Lidl zijn op verschillende plaatsen in het land winkels aan het sluiten wegens staking. Dat melden de vakbonden LBC en ACLVB. Het personeel is teleurgesteld dat sociaal overleg is afgesprongen. Volgens LBC gaat het om circa de helft van de zowat 300 winkels, de directie zegt weet te hebben van stakingen in maar een 70-tal winkels, waarvan 24 in Limburg. "Het zwaartepunt van de actie ligt dan ook in Limburg", zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt.

“We hebben aan de directie een aantal maatregelen gevraagd om de werkdruk te verminderen", zegt Johan Lippens, secretaris bij LBC-NVK." Ze hebben ons vervolgens een aantal herkauwde voorstellen van vorig jaar gedaan, maar die bleken toen al niet te werken. En over nieuwe maatregels weigert de directie te praten."

Dat spreekt de directie tegen. "Het waren wel degelijk nieuwe voorstellen", zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt. Lidl wil onder meer de "vliegende ploeg" uitbreiden. Die ploeg springt bij op momenten van onderbezetting in de filialen. Ook voor extra taken zoals een herinrichting van een rayon of het aankleden van een filiaal in een bepaald thema, wil Lidl in extra werkuren voorzien.Hoe het verder moet, is niet duidelijk. De bonden verwachten dat de stakingsgolf nog zal uitbreiden. "We willen wel verder praten, maar niet als het is om ontastbare ideeën te lanceren", zegt Thomas Vanbiervliet van ACLVB. LBC-man Lippens oppert dat een sociaal bemiddelaar misschien kan helpen. Lidl zelf wil op 15 mei opnieuw aan tafel gaan om openstaande vragen te bespreken.

Vermoedelijk zullen sommige filialen ook de komende dagen nog gesloten blijven.

© Tessa Evers