Foto: AP

Productie van Perrier in gevaar na inspectierapport met risico's voor de gezondheid

Nestlé Waters, de eigenaar van Perrier, moet overwegen om de productie van het natuurlijk mineraalwater in het zuiden van Frankrijk "te stoppen vanwege gezondheidsrisico's". Dat hebben de Franse krant Le Monde en Radio France aan het licht gebracht, nadat ze een kritisch rapport van het Franse gezondheidsagentschap konden inkijken. Het is niet het eerste schandaal voor Nestlé Waters. Begin dit jaar werd ontdekt dat het bedrijf illegale methodes gebruikte om water te zuiveren. 

Het beroemde natuurlijke mineraalwater in het groene flesje bevindt zich in het oog van de storm in Frankrijk. De kans bestaat namelijk dat Perrier zijn label voor natuurlijk mineraalwater verliest.

In een vertrouwelijk inspectierapport van het regionale gezondheidsagentschap van de Franse regio Occitanië staat dat Nestlé Waters ernstig moet overwegen om "de productie van het mineraalwater op de site in de gemeente Vergèze, in het departement Gard, stop te zetten", schrijft Le Monde. 

Omdat "de hygiënische kwaliteit van de bronnen is verslechterd en een virologisch risico veroorzaakt" voor de consument. "De situatie is zorgwekkend", klinkt het nog. De inspectie werd eind mei uitgevoerd, het rapport verscheen in augustus. 

Nestlé Waters werd gevraagd om een reactie door Le Monde en Radio France, maar de Zwitserse multinational gaf geen commentaar "omdat het geen kennis had van het eindrapport". Het bedrijf heeft in oktober 2023 nog een aanvraag ingediend om hun exploitatievergunning te verlengen. De prefectuur van het departement Gard meldt dat deze beslissing in de eerste helft van volgend jaar wordt genomen. 

Niet 1e schandaal voor Perrier: fecale bacteriën in water gevonden

In april kondigde Nestlé Waters aan dat het zo'n 3 miljoen flessen Perrier had vernietigd "uit voorzorg". Het Zwitserse bedrijf nam die beslissing omdat er in een van de bronnen fecale bacteriën, oftewel bacteriën uit uitwerpselen werden aangetroffen. Het ging om de bacterie van het type Escherichia coli, kortweg E.coli.

De prefect van het departement Gard sloot toen 1 van de 7 bronnen die besmet waren door deze fecale bacteriën omdat ze een risico konden vormen voor de gezondheid van de consument. 

Het probleem werd toen afgedaan als een eenmalige gebeurtenis veroorzaakt door de "zeer zware regenval" na de passage van storm Monica. Nu blijkt, volgens Le Monde, dat het eigenlijk een gevolg was van een algemene verslechtering van de kwaliteit van het grondwater dat door Nestlé in de gemeente Vergèze wordt geëxploiteerd. 

Verboden behandeling op het mineraalwater

Ook in januari kwam Nestlé negatief in de pers. Het merk gaf toen toe dat het jarenlang behandelingen uitvoerde die verboden zijn op natuurlijk mineraalwater. Het bedrijf zette het water van zijn merken als Hépar, Contrex en Vittel onterecht in de markt als "puur mineraalwater".

Je mag namelijk pas iets mineraalwater noemen als het opgepompt wordt vanuit de bron en rechtstreeks gebotteld wordt, zonder latere behandeling, volgens waterwetenschapper Marjolein Vanoppen (UGent). Maar Nestlé behandelde het water toch en gebruikte onder meer Uv-desinfectie en een ontsmettingsmethode via actieve koolstoffilters. 

Op deze manier kon het water risicovrij gebruikt worden en werd bacteriële of chemische verontreinigingen aangepakt. Op zich zijn deze methodes niet gevaarlijk. Maar het blijft bedrieglijk. Het gezondheidsagentschap oordeelde dan ook dat de waterbronnen "frauduleus behandeld werden door de exploitant". 

Thema

Meer Europa?

Download de app om geen nieuws over dit thema te missen.

Meest gelezen