© rr

Dj’s, dansers, skaters, rappers, bakkers en veel meer

Het tweedaags festival Steez is het kind van jeugdwerkorganisatie Skillzlab. “Maar het zijn de jongeren die verantwoordelijk zijn voor de invulling van het festival. Wij zijn de bruggenbouwers die ervoor zorgen dat de samenwerken.”

Elien Van Wynsberghe

De Studio op het Mechelseplein staat op 17 en 18 november volledig in het teken van de urban culture. Antwerps talent wordt er gepromoot voor een breed publiek. Er worden graffitiworkshops gegeven, er wordt een skatecontest georganiseerd en een masterclass ableton – een computerprogramma voor het produceren van muziek – gegeven. Nog op het programma: een dj-workshop en een meet & greet met dj’s, een dancebattle, jamsessies, een vernissage, een urban market en een afterparty. Steez belooft De Studio volledig in te palmen en bezoekers te imponeren.

© rr

“Ook komen er verschillende lokale rappers optreden”, vertelt Rachid, oprichter van Skillzlab en bezieler van Steez. Zo maken onder meer Luie Louis, Miss Angel en Shaka Shams hun opwachting. “Speciaal voor die optredens stelde ik een band samen. Voor sommigen is het de eerste keer dat ze met echte muzikanten op een podium staan. Zo probeer ik hen uit hun vertrouwde omgeving te trekken en hen op een bredere manier met hun kunst te laten omgaan.”

Want dat is waar het bij Steez om draait. Het festival moet een platform zijn dat jongeren motiveert hun talenten te ontplooien, maar ook om verder te professionaliseren en een netwerk uit te bouwen. “Er zijn een heleboel jongeren die achter de schermen bezig zijn met kunst. Via Steez en de andere evenementen die we met Skillzlab opzetten, willen we hen een boost geven en ervoor zorgen dat ze een eerste stap zetten richting de professionele wereld. We zorgen ervoor dat ze contacten kunnen leggen en ondersteunen deze jongeren in hun parcours.”

Om die reden legt Rachid de organisatie van Steez volledig in handen van de deelnemers. “Zij zijn de curatoren. Zo zullen enkele Antwerpse dansers een dancebattle organiseren en nemen jonge dj’s en promotoren van feestconcepten MOM en She de organisatie van de afterparty op zich.”

© rr

Allemaal duwtjes in de rug die moeten helpen. “Willen jongeren een eigen kledinglabel lanceren, dan begeleid ik hen richting een zeefdrukatelier en breng ik hen in contact met mensen in de sector. Of iets helemaal anders: vorig jaar op Steez nodigde ik een jeugdvriend uit met een passie voor donuts. Dat bleek zo aan te slaan dat hij sindsdien geregeld op festivals wordt gevraagd en een zaakje in bijberoep is kunnen beginnen”, vertelt Rachid. “Ik geloof zeer sterk in die kansen. Want we hebben in Antwerpen zo veel talent binnen de streetculture. Alleen wordt het niet door de juiste personen gepromoot. Kijk je naar steden als Parijs, Amsterdam en New York, dan merk je dat urban art daar wel tot in galerieën geraakt én een breed publiek trekt.”

Net omdat Antwerpen op dat vlak nog wat bij te benen heeft, is Rachid met Skillzlab op zoek naar een vaste uitvalsbasis om een eigen werking op te zetten. “Want we kunnen wel steeds terecht in De Studio of de Arenbergschouwbrug, een vaste plek om een creatieve hub uit te bouwen, is het uiteindelijke doel.”

Steez, 17 en 18 november, De Studio, Maarschalk Gérardstraat 4, gratis, workshops en afterparty betalend.