© Robbie Depuydt

IN BEELD. Campus Vesta: tien doden en 35 gewonden (tijdens rampoefening)

Hulpdiensten en studenten van het postgraduaat rampenmanagement hielden afgelopen zaterdag een grootschalige rampoefening op de terreinen van Campus Vesta in Ranst. Bij een fictieve ‘school shooting’ vielen tien doden en 35 gewonden. Ambulanciers uit Turnhout en medewerkers van het Rode Kruis van Herenthout staken de handen uit de mouwen.

Britt Peeters, foto’s Robbie Depuydt

In totaal 250 mensen, gaande van figuranten tot brandweermannen, ambulanciers, politiediensten en ook leden van de ‘crisiscel’ namen deel aan de rampoefening van zaterdag op Campus Vesta.

Het scenario, dat zo realistisch mogelijk was, werd bedacht door Ronald Ackermans, directeur rampenmanagement van Campus Vesta. “Het resultaat van mijn zieke geest”, grapt hij. Wat de hulpdiensten en mensen van de crisiscommunicatie voorgeschoteld kregen, was inderdaad niet min. Er speelde zich zogezegd een ‘school shooting’ af, er werd brand gesticht, en verschillende mensen kwamen in aanraking met een gevaarlijk chemisch middel. Het was dat laatste element dat de hele operatie moeilijk maakte. Alle hulpverleningszones uit de provincie werden vertegenwoordigd.

Realistisch

De Kempense delegatie bestond onder andere uit een groep ambulanciers uit Turnhout en medewerkers van het Rode Kruis uit Herenthout. Terwijl de brandweer- en politiemannen de ‘slachtoffers’ en ‘daders’ nog volop uit de gebouwen sleurden, hadden zij de tijd om hun tentjes op te stellen.

© Britt Peeters

“Niemand is op de hoogte van het scenario, zoals het hoort bij rampoefeningen. Het enige was we voorlopig weten is dat er werd geschoten. Nu is het wachten tot wij in actie moeten schieten”, vertellen ambulanciers Gerd Reymen en Tim Schellekens.

Maar hoe realistisch is zo’n rampoefening nu eigenlijk?

“Een schietincident is best realistisch, zeker in deze tijden van terrorisme. Bovendien weet je niet wat je kan verwachten, ook in het echte leven niet. Dus moet je op alles voorbereid zijn. Gelukkig doen we de rampoefeningen op regelmatige basis”, klinkt het ook bij Ives Augustijnen van het Rode Kruis uit Herenthout.

Stressniveau

Het gaspakkengebouw op de site van Campus Vesta werd ingericht als crisiscel, waar de medewerkers van de crisiscommunicatie, die tijdens de oefening vooral bestond uit studenten rampenmanagement, alles in goede banen leidden naar de buitenwereld toe.

De brandweer in de crisiscel werd tijdens de oefening vertegenwoordigd door Steven Verhoeven, die in het dagelijks leven instructeur brandweer is op Campus Vesta, en ook werkt als onderofficier bij brandweerpost Merksplas.

© Britt Peeters

“Dit is een echte vuurdoop voor mij”, klinkt het. “Na mijn opleiding heb ik weinig te maken gehad met crisiscommunicatie, dus ben ik er niet meteen in thuis. De kans dat ik in het echte leven in de crisiscel zal zitten, is ook klein. Maar tijdens de rampoefening moest de brandweer vertegenwoordigd worden, dus heb ik me opgegeven als Chinese vrijwilliger. Het is enorm leerzaam”, vertelt hij. “Het stressniveau ligt wel hoog: je moet constant vergaderen en op de hoogte zijn van alle info op het terrein. Er komt heel wat bij kijken.”

Lessen trekken

Ronald Ackermans blikt tevreden terug op de oefening aan het einde van de dag. “Het scenario was lastig, maar iedereen heeft snel en efficiënt gereageerd. De inzet was ook super: de hulpdiensten sleurden de slachtoffers soms van de derde verdieping naar beneden, en die slachtoffers bleven op hun beurt perfect in hun rol.”

“Uiteraard werden er hier en daar enkele foutjes gemaakt, maar het komt er nu op aan om daar lessen uit te trekken en in kleinere groepen verder te werken aan de structuur.”