© Marc Peeters

Chemie- en farmasector: aantal jobs stijgt al het vijfde jaar op rij

Meer dan 3.000 mensen hebben zondag een bezoek gebracht aan Janssen Pharmaceutica in Geel, dat 120 opstaande vacatures heeft. Sectorfederatie Essenscia Vlaanderen maakte van de open dag in de chemie - en farmasector gebruik om de jaarlijkse Jobbarometer voor te stellen. Dat is het resultaat van een bevraging bij meer dan honderd sectorbedrijven.

Marc Peeters

“De cijfers spreken voor zich”, meent Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van Essenscia Vlaanderen. “Chemie- en farmabedrijven hebben vandaag 1.485 openstaande vacatures. En dat terwijl de sector jaar na jaar meer mensen aanwerft.” Vorig jaar werden 3.733 nieuwe medewerkers aangetrokken, deels om de pensionering van oudere medewerkers op te vangen maar er waren ook 940 nieuwe banen bij.

Uit de resultaten van de Jobbarometer blijkt verder dat bijna twee derde van de vacatures bestemd is voor diploma’s hoger onderwijs, maar technisch talent blijft erg in trek met 568 vacatures, goed voor een aandeel van 38%. Vooral de studierichting chemische procestechnieken, een opleiding die pioniert met duaal leren, is voor jongeren een springplank naar een job als procesoperator. Op masterniveau zijn vooral ingenieurs erg gewild.

Het succes heeft ook een keerzijde. Twee op de drie bedrijven geven aan dat het moeilijker is geworden om geschikt talent te vinden. En bijna een op de drie bedrijven heeft vacatures die al langer dan een jaar open staan. “Het is wel opvallend dat bedrijven bij de rekrutering meer en meer belang hechten aan digitale skills en sociale vaardigheden, zoals teamwerk, natuurlijk leiderschap en een vlotte communicatie”, stelt Beckx vast.

Verkiezingen

Met de verkiezingen in het achterhoofd heeft de federatie aanbevelingen klaar voor de minister van Onderwijs in de volgende Vlaamse regering. “Duaal leren zou het nieuwe normaal moeten worden. Het zou ook verstandig zijn als mensen uit de industrie als vakleerkracht voor de klas zouden staan. Nu is het soms zo dat de lessen chemie gegeven worden door leerkrachten die daar niet zijn voor opgeleid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER