Scoutsleider uit Sint-Truiden deelde honderden naaktfoto’s van meisjes en jonge vrouwen

© rr

De politie heeft een twintiger uit Sint-Truiden geïdentificeerd die honderden naaktfoto’s van jonge meisjes verspreidde. De Truienaar, een scoutsleider, werd verhoord maar niet aangehouden. Hij riskeert een celstraf tot 15 jaar.

Na klachten van slachtoffers werd bij de man een huiszoeking verricht in verband met de aanmaak en verspreiding van naaktfoto’s- en video’s van een 200-tal minderjarige en meerderjarige meisjes. De gerechtelijke dienst van het korps pluist het beeldmateriaal uit dat bij de twintiger in beslag werd genomen. De twintiger werd verhoord maar is voorlopig niet aangehouden.

De advocate van de man, Valerie Penninger, bevestigt dat de man bekentenissen heeft afgelegd over de verspreiding van de beelden. “Mijn cliënt heeft zijn medewerking verleend aan het onderzoek en in de mate van het mogelijke geantwoord op de vragen die door de speurders gesteld zijn. Hij zag de ernst van de feiten niet in, tot nu.” Of hij ook zelf beelden gemaakt heeft, zal het verdere onderzoek moeten uitwijzen.

Aanvankelijk werd gedacht dat de man ook de oprichter is van een platform waarop massaal naaktfoto’s werden gedeeld. Het bestaan van dat platform lekte eerder deze week uit. Maar ondertussen wordt door alle betrokken instanties ontkend dat de man daar iets mee te maken heeft.

Scoutsleider

De man is actief als scoutsleider in Tongeren, maar zijn advocate zegt dat er tussen de verspreide beelden geen foto’s zaten van scoutsmeisjes uit zijn groep. De nationale leiding van Scouts & Gidsen Vlaanderen reageert aangeslagen. De nationale koepel weet voorlopig nog niet om welke van de drie actieve scoutsgroepen in Tongeren het gaat. “Dat is natuurlijk ongemakkelijk, want zo kunnen we dit niet opvolgen”, zegt woordvoerder Jan Van Reusel.

“Welke zorg, begeleiding, ondersteuning of coaching is nu nodig bij leden, medeleiding en ouders, dat proberen we te weten te komen”, zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts & Gidsen Vlaanderen. “Mogelijke pistes zijn dat de leiding bijgestaan wordt bij de communicatie naar de ouders, of dat wij verdere begeleiding, bijvoorbeeld met slachtofferhulp, faciliteren.”

Of de jongeman intussen uit de scouts gestapt is, kan Van Reusel niet bevestigen. “Het is alleszins mijn inschatting dat iemand die in zo’n zaak genoemd wordt, geschorst wordt voor de duur van het onderzoek. Op die manier kan iemand nog onmogelijk in de leiding staan, denk ik.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen