Direct naar artikelinhoud
PUKKELPOP

De jongste artieste van Pukkelpop: "Ik heb maandag herexamen"

AliA aka Alyah Rivière staat vanmiddag op de Booth.Beeld RV

Vanmiddag treedt wellicht de jongste artieste van Pukkelpop 2018 aan: AliA, aka de Leuvense dj Alyah Rivière. Amper 19 is ze, maar ze heeft al mogen opwarmen voor Netsky. "Ik ben geschrokken hoe down to earth de dj-wereld is."

Als u vandaag op Pukkelpop bent en Ronnie Flex en J. Bernardt wil laten voor wat ze zijn, geven we u een gouden tip: trek naar de Booth. Daar speelt tussen vier en zes AliA, de alias van de Leuvense tiener Alyah Rivière (haar naam hebben haar ouders op reis in Egypte ontdekt).

Ondanks haar jonge leeftijd is ze al getekend bij het coole indielabel Tangram, stond ze op het Worldwide Festival in Zwitserland met Belgische dj-trots Lefto en warmde ze op voor Netsky in de hippe Antwerpse Club Vaag. Ze is ook artist in residence in het Depot en heeft Kunstbende 2016 gewonnen. "Natuurlijk is het leuk dat ik dit op mijn leeftijd al heb kunnen bereiken", zegt Rivière. "Mijn vrienden zijn niet jaloers, ze vinden het net heel cool wat ik doe. De meeste komen vanmiddag supporteren."

Papa Yves draaide jarenlang in de Silo, de legendarische Leuvense club

Op haar vijftiende is de Leuvense beginnen draaien. De microbe heeft ze van geen vreemden: haar papa Yves draaide jarenlang in de Silo, de legendarische Leuvense club die in 2011 werd gesloten. "Hij heeft me de liefde voor funk, jazz, soul en hiphop doorgegeven", zegt Rivière. "Maar het draaien zelf heb ik niet van hem geleerd. Hij heeft me natuurlijk een basis gegeven, maar aangezien hij altijd met platen heeft gedraaid, is hij niet thuis in de nieuwe technologie. Op mijn vijftiende heb ik me een basispaneeltje gekocht en heb ik het mezelf aangeleerd."

Vluchtelingen

Haar eerste performance was op kunstenfestival Studio Cactus in - waar kan het ook anders - Leuven. "Ik had ongelofelijk veel stress, maar uiteindelijk heb ik het publiek aan het dansen gekregen", zegt de tiener. "Ik speelde een beetje funk, een beetje house. Dat eclectische recept sloeg aan en ik heb er mijn handelsmerk van gemaakt. Ik speel nooit een pure hiphopset, ik ga van hiphop naar funk naar jazz. Dat maakt het leuker, ook voor mezelf."

Het gaat Rivière voor de wind, maar ze zet niet al haar geld in op haar dj-carrière. Ze zit in haar eerste jaar sociaal werk aan de Erasmushogeschool in Brussel. "Ik wil het culturele veld in, festivals organiseren en zo, maar even goed ga ik later met vluchtelingen aan de slag", zegt ze. "Ik wil hen kansen bieden. Dat gebeurt nu te weinig."

Maandag heeft ze herexamen. "Ik hou nu al mijn hart vast. (lacht) Ik ben al de hele tijd op Pukkelpop aan het focussen. Ik wil ook niet naar huis na mijn set. Er zijn zoveel bands die ik wil zien: Kendrick Lamar, uiteraard, maar ook Noname, Dam-Funk en Faisal. Ik ga school mij niet die kans laten ontnemen."

'Het enige wat moeilijk is, is dat alles in het Engels gebeurd. Ik ben de taal echt niet machtig'
Alyah Rivière

De dj-wereld heeft haar niet veranderd, zegt ze. "Het is niet omdat ik draai dat ik me anders zou gedragen. Ik heb een Instagram- en Facebook-account, maar ik ben niet de persoon die veel foto's maakt. Ik heb me altijd gestoord aan mensen die extreem hard uitpakken op sociale media."

"Ik ben geschrokken hoe down to earth de dj-wereld is. Ik stond op het Worldwide Festival met best wat grote namen en iedereen was verrassend vriendelijk eigenlijk. (lacht) Het enige wat moeilijk is, is dat alles in het Engels gebeurt. Ik ben de taal echt niet machtig. Maar ja, daar werk ik wel aan."