Agressie

Duitse AfD-politicus aangevallen met glazen asbak

Martin Schmidt.© anp

Alweer is een Duitse politicus aangevallen: AfD-parlementariër Martin Schmidt werd donderdag in een restaurant geslagen met een glazen asbak. De dader handelde uit politieke motieven.

yda
Bron: NRC, Spiegel

De geweldsincidenten tegenover politici blijven zich opstapelen in Duitsland. Donderdag werd de AfD-parlementariër Martin Schmidt het slachtoffer van een aanval. De 52-jarige bevond zich in een restaurant in Schwerin, en werd door een andere persoon beledigd. Daarna kreeg hij een klap op zijn hoofd met een glazen asbak.

Schmidt werd met een snijwond in zijn voorhoofd naar het ziekenhuis gevoerd. Ondertussen is hij terug thuis, berichten Duitse media. Volgens de politie had de dader een politiek motief. Hij zou zijn afkeer uitgesproken hebben tegenover de extreemrechtse partij AfD.

Het is lang niet het eerste geval van politiek geweld in aanloop naar de Europese verkiezingen. Begin mei liep SPD-kandidaat Matthias Ecke nog breuken in zijn gezicht op nadat hij door vier daders was aangevallen in Dresden. De politie vermoedt extreemrechtse motieven bij de zeventienjarige die zichzelf aangaf en de twee andere verdachten die intussen zijn opgepakt. Eind april kregen enkele groene politici te maken met agressie.