Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

Foto: ANP

De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze maatregel wil de minister verzekerden stimuleren om gebruik te maken van gecontracteerde zorg en zorgaanbieders aanmoedigen om contracten te sluiten met zorgverzekeraars.

Het contracteren van zorg ziet het kabinet als een belangrijk middel om zorg voor iedereen in Nederland goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Het ministerie van Volksgezondheid wil de verlaging van de vergoeding als eerste doorvoeren in de wijkverpleging en delen van de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Het wetsvoorstel treft alleen mensen die een zogeheten naturapolis hebben. Dat is een polis waarbij de patiënt kan kiezen uit zorgaanbieders waarmee zijn verzekeraar een contract heeft afgesloten. Verzekerden mogen een andere zorgverlener kiezen, maar de zorgverzekeraar mag dan een lagere vergoeding geven. Mensen met een restitutiepolis kunnen zelf hun zorgverlener blijven kiezen.