Israël en Iran vinden geitenpaadje uit escalatie, geen grote vergeldingsaanval

Achtergrond
Israël heeft in de nacht van donderdag op vrijdag kleine, gecalculeerde luchtaanvallen uitgevoerd op Iraanse bodem. In Iran werd er zelfs nauwelijks aandacht aan besteed. Israël noch Iran heeft er belang bij de zaak nog hoger op te drijven.
Jenne Jan Holtland / vk
vrijdag 19 april 2024 om 20:07 aangepast 20 april 2024 06:47
Een anti-Israël spandoek op straat in Teheran, 19 april.
Een anti-Israël spandoek op straat in Teheran, 19 april. beeld epa / Abedin Taherkenareh

Teheran

Een moment van opluchting voor het Midden-Oosten: de grote Israëlische vergeldingsaanval op Iran waar sommigen voor vreesden, is er niet gekomen. In de nacht van donderdag op vrijdag koos het kabinet van premier Benjamin Netanyahu voor een gecalculeerde aanval op onder meer een Iraanse luchtmachtbasis. Voor zover bekend zijn daarbij geen slachtoffers gevallen. Tegelijkertijd werden meerdere militaire bases in zuidelijk Syrië bestookt, een gebied waar Iran eveneens militair aanwezig is.

Iraanse staatsmedia meldden drie explosies nabij de stad Isfahan, nadat het luchtverdedigingssysteem een aantal drones uit de lucht zou hebben geschoten. Volgens bronnen vanThe New York Times werd een luchtmachtbasis voor F-14-gevechtsvliegt..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Mark Rutte staat de pers te woord na een bijeenkomst in Brussel van de Europese regeringsleiders over het corona-herstelplan, juli 2020.

Nederland dreigt miljarden aan Europees 'coronageld' mis te lopen

De Nederlandse overheid dreigt miljarden euro’s aan Europees ‘coronageld’ mis te lopen door vertraagde wetgeving. Die vertraging is deels het gevolg van de val van het kabinet. Het nieuwe kabinet heeft hierdoor mogelijk meteen al een gat in de begroting.

Volgens sommige peilingen wil meer dan 80 procent van de Georgiërs bij de EU.

Het EU-lidmaatschap van Georgië staat op de tocht door nieuwe wet. 'Het land staat op een kruispunt'

Georgiërs willen massaal bij de EU. Maar als het land lid wordt, strekt de landenunie zich uit tot voorbij de Zwarte Zee. Hoe verstandig is dat?

Een pro-Palestijnse demonstrant wordt gearresteerd op het universiteitsterrein in Austin, Texas.

Angst voor verdere escalatie op universiteiten VS na hard politieoptreden tegen demonstranten

Amerikaanse universiteiten stonden woensdag in het hele land op scherp, nadat de politie verschillende campussen met harde hand had ontruimd. Gevreesd wordt dat deze acties tot verdere escalatie zullen leiden.

Familieden van Israëlische gijzelaars deden een klemmend beroep op de Amerikaanse minister Blinken

De Gaza-oorlog is een ware politieke heksenketel geworden voor de Israëlische regering

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu staat van alle kanten onder druk, terwijl de oorlog in Gaza een waar breekijzer in handen van Iran is geworden. Het is aan de VS om een oplossing te vinden.

1 mei 2004: een Duitse (rechts) en een Poolse grenswacht openen de grens tussen de landen op de brug in Bad Muskau.

Een reservoir aan goedkope arbeidskrachten: de uitbreiding van de EU heeft Oost én West veranderd

De Europese Unie kreeg er twintig jaar geleden tien lidstaten bij. Hoe heeft de toetreding van die landen de EU veranderd? Over goedkope arbeid, de opkomst van het populisme en de zoektocht naar een nieuw economisch model.

Brand in het ‘Harry Potterkasteel’.

Oekraïne beschuldigt Rusland van inzet clustermunitie bij het bestoken van 'Harry Potterkasteel' in Odesa

Rusland heeft de Oekraïense stad Odesa maandag aangevallen met clustermunitie om zo veel mogelijk slachtoffers te maken, beweert Oekraïne. Bij de aanval op het academiegebouw vielen vijf doden.