Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

Nieuws
Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 21:31
Afbeelding
beeld anp

Het vervoersbedrijf maakte in januari al afspraken met de bonden over een nieuwe cao. Maar later kondigde FNV aan opnieuw met de NS in gesprek te willen. Volgens de bond was er "onvoldoende draagvlak" voor het cao-akkoord. FNV-leden vonden bijvoorbeeld dat de voorgestelde loonsverhoging niet genoeg was.

In de nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag slaagden de partijen erin om tot een nieuwe deal te komen, waardoor de lonen van sommige medewerkers extra worden opgekrikt. Ook krijgt een deel van het personeel een eenmalige bonus.

'Stevig verbeterd draagvlak'

Met de nieuwe afspraken is driekwart van de FNV'ers bij de NS akkoord gegaan. De bond spreekt van "een stevig verbeterd draagvlak" voor de nieuwe cao. "Wat ons betreft kunnen we nu de cao ondertekenen. Uiteraard wachten we op de uitslagen van de andere bonden. Die worden in de loop van volgende week verwacht."

Maar bij de ledenraadpleging van FNV heeft 23 procent tegengestemd en 2 procent van de leden onthield zich van stemming. "De boodschap van vooral de tegenstemmers is duidelijk en ontgaat ons zeker niet", zegt FNV daarover. "Dit resultaat - zelfs met het verbeterde draagvlak - doet niets af aan het feit dat op tal van onze voorstellen niet alles is bereikt waarvoor we ons inzetten. We zullen het volgende cao-seizoen dus wederom flink aan de bak moeten."

Volgens de nieuwe cao, die loopt tot 1 maart volgend jaar, gaan de lonen van NS-personeel met gemiddeld 6,6 procent omhoog. Hoewel de cao-onderhandelingen moeizaam verliepen, is er dit keer niet massaal gestaakt. In september 2022 staakte NS-personeel nog wel voor hogere lonen. Reizigers in heel Nederland hadden hier last van. Uiteindelijk wist het personeel toen ruim 9 procent meer loon te bedingen tot eind 2023.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dierenwelzijn onderdeel van grondwet in België

De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft donderdagnacht een wet aangenomen om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. De Senaat had eerder al voor de grondwetswijziging gestemd.

Afbeelding

Meer regen voor Limburg en Brabant en nog enkele onweersbuien

Ook aan het begin van de nacht van donderdag op vrijdag komen nog enkele onweersbuien voor. Die kunnen gepaard gaan met hagel en veel regen, waardoor er wateroverlast kan ontstaan, waarschuwt het KNMI. Het gaat vooral om het midden en westen van het land.

Afbeelding

Duizenden protesteren tegen regering in Slowakije

Duizenden Slowaken zijn donderdag de straat op gegaan om tegen plannen van de links-nationalistische regering Fico te demonstreren. De Slowaken keren zich tegen het voornemen om de publieke omroep RTVS te hervormen.

Afbeelding

Reizigersorganisatie vindt staking bij Arriva in Twente onnodig

Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de staking van de buschauffeurs in Twente. Ze noemt het 'buitenproportioneel' en 'betreurt het dat de reiziger overlast gaat ervaren van een conflict waarvan hij geen deel uitmaakt'.

Afbeelding

CBS: minder natuur en bos in Nederland, meer plekken bebouwd

De oppervlakte van natuur- en bosgebied in Nederland is in de periode 2013 tot en met 2022 afgenomen met bijna 2,5 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een afname van 158 vierkante kilometer.

Afbeelding

Pro-Palestijnse protesten op Canadese universiteiten

Op de campussen van verschillende universiteiten in Canada, waaronder Montreal, Toronto en Ottawa, hebben studenten pro-Palestijnse kampen ingericht. Premier François Legault van Quebec heeft verzocht het kamp in de McGill Universiteit in Montreal te ontruimen.