Videospeler inladen...

BEKIJK: 2 kuikens van zeearenden komen voor het eerst piepen in natuurgebied De Blankaart in Woumen

In natuurgebied De Blankaart in Woumen, bij Diksmuide, is het nu zeker: het koppel Europese zeearenden heeft 2 kuikens gekregen. Vrijwilligers vermoedden dat al aan het gedrag van de ouders, maar nu zijn de diertjes voor het eerst te zien op beelden. De kuikens zijn een primeur voor ons land.

Het koppel zeearenden Betty en Paul zijn sinds kort de trotse ouders van Gloria en Guido. De vrijwilligers van Natuurpunt waren zeker dat er 1 kuiken geboren was. "Zeearenden leggen vaak 2 eieren en dus hadden we het vermoeden dat er ook 2 kuikens waren", zegt conservator Guido Vandenbroucke. 

De vogels zaten ook anders op het nest, ze waren actiever aan het voederen en ze voerden ook zacht nestmateriaal aan. "Dat was ook een teken dat het om 2 kuikens ging." Om de vogels niet te storen, bleven de vrijwilligers alles in de gaten houden vanop een afstand. Een drone was daarom ook uitgesloten.

Nieuwe beelden bevestigen nu voor de eerste keer dat het wel degelijk om 2 kuikens gaat. Nooit eerder zijn er Europese zeearenden geboren in ons land. 

Peter Wim en Meter Maaike

Zo'n speciale gelegenheid vraagt ook om een bekende peter en meter. De rasechte West-Vlamingen Maaike Cafmeyer (actrice in onder meer Chantal en Eigen Kweek) en Wim Willaert (acteur Eigen Kweek, regisseur, muzikant en auteur) nemen die taak maar al te graag op zich. 

Het geboortekaartje van Gloria en Guido.
Natuurpunt

Meest gelezen