© Sacha Jennis

Kinderkunsten-festival Stormopkomst timmert aan de weg terug

Tijdens de eerste week van de herfstvakantie wordt er in de ­Warande in Turnhout een Rube Goldberg Machine gebouwd. ­Kinderkunstenfestival ­Stormopkomst heeft nog geen ­garanties op subsidies, maar ­timmert toch aan de weg terug.

Wouter Adriaensen

In maart 2017 organiseerde Stormopkomst voor de laatste keer een festival in de Warande. De organisatie overleefde de schrapping van de subsidies niet. “Maar ik voelde het toch nog kriebelen om Stormopkomst nieuw leven in te blazen”, vertelt festivalleider Sarah Rombouts. “Ik had er veel zin in en we kregen ook veel vragen, niet alleen van de Warande in Turnhout maar ook van andere plaatsen zoals Dilbeek.”

Complexe machine

Van maandag 29 tot en met woensdag 31 oktober kan iedereen tussen 14u en 17u aan de ­Rode Toog naast de Kuub van de Warande helpen bouwen aan een Rube Goldberg Machine. “Die is genoemd naar een Amerikaanse illustrator die complexe apparaten tekende die een eenvoudige taak op een onnodig ingewikkelde manier uitvoeren. Je kunt het vergelijken met het zetten van dominostenen, alleen doen wij het met allerlei verschillende materialen, van rollende knikkers over rijdende speelgoedauto’s tot gekatapulteerde ballen.” Woensdag wordt de machine in gang gezet.

Opvallend: de trouwste bouwers kunnen een dagpas winnen voor Stormopkomst. “Er komt een nieuw festival op zondag 31 maart 2019”, knikt Sarah ­Rombouts. “Het wordt wel kleinschaliger, een familiedag, dus zonder schoolprogramma. Maar met concerten, voorstellingen en installaties gaan we het DNA van Stormopkomst er zeker in krijgen.”

Kleinschaliger, want op eventuele Vlaamse subsidies is het nog wachten tot de evaluatie van de ingediende aanvraag in januari. “Maar dan zou het te lang worden om te overbruggen. Voor deze kleinere projecten maken we de reserves van de vzw op. Daarnaast ontvangen we nog een kleine subsidie van de Stad Turnhout. De artistieke kosten worden gedekt door de Warande.”

En dat doet het provinciale cultuurhuis met veel plezier. “Storm­opkomst is een van de projecten die we altijd stevig gesteund hebben”, zegt directeur Staf Pelckmans. “Het is perfect om kinderen op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met kunst, zeker ook als ze geconfronteerd worden met kansarmoede. Maar het is ook om andere redenen een symbooldossier. ­Stormopkomst heeft ten onrechte geen ondersteuning meer gekregen van Vlaanderen. Hun positieve adviezen werden immers gecounterd omdat het geld op was en projecten in Antwerpen of Limburg voorrang kregen.”

Pelckmans hekelt dan ook de toenemende ongelijke verdeling van subsidies die Vlaanderen hanteert. “Die is bijzonder nefast gebleken voor onze regio. In de provincie Antwerpen gaat liefst 94% van de Vlaamse kunsten­subsidies naar Antwerpen en amper 6% naar Mechelen en Turnhout. Vroeger corrigeerde de provincie die Vlaamse inschattingsfouten, maar dat mogen zij niet meer. Anderzijds behoudt men wel de provinciale grenzen als politieke vergelijkingsbasis: door het overwicht van de Antwerpse middelen lijkt het alsof de Kempen ook ruim bedeeld is. In werkelijkheid zijn we echter met amper 2,5% nog slechter bedeeld dan Limburg.”

www.stormopkomst.be