Overdag is Tyson (28) poetsman, in het weekend wordt hij Tyra Crystal

© *

Overdag werkt hij als poetsman bij Greenhouse, maar in het weekend verandert Tyson (28) in een echt showbeest. Als Tyra Crystal wil hij Miss Travestie worden.

Karen Verhulst

Het begon vier jaar geleden met een oudejaarsfeestje. Tyson Vandendriessche (28) uit Harelbeke trok samen met een kameraad, travestiet in zijn vrije tijd, naar een etentje. “Mijn kameraad stelde voor om ons te verkleden. Ik als travestiet en hij gewoon, als man. Dat beviel ons zo goed dat hij vroeg of ik twee dagen later, op 2 januari, samen met hen wou optreden als travestiet. Sindsdien ben ik niet meer gestopt”, zegt Vandendriessche.

Enkele keren per maand treedt hij op als Tyra Crystal, inclusief make-up, showkledij én pluimen. En in die hoedanigheid neemt hij op 23 februari deel aan Miss Travestie België, ofte: Miss België voor travestieten. “Toen ik nog maar elf maanden travestiet was, nam ik al deel aan de missverkiezing Miss Drag Queen De Panne, toen werd ik eerste eredame, tussen allemaal ervaren rotten. Die avond heb ik me voorgenomen om in 2019 mee te doen aan dé wedstrijd van België. In die jaren heb ik niet alleen ervaring opgedaan, maar ook centjes gespaard, want de hobby kost geld. Die pluimen, valse wimpers en alle andere glitter en glamour: dat kost geld.”

Benefietconcert voor zichzelf

Geld verdienen voor zijn hobby doet Vandendriessche door een benefietconcert voor zichzelf te organiseren en door overdag gewoon te gaan werken. Als poetsman voor Greenhouse. “Overdag ben ik gewoon Tyson, pas in mijn vrije tijd bouw ik me om tot Tyra Crystal. Ik ga dus ook gewoon werken, zoals iedereen.”

Zijn klanten zijn fan van Crystal, of Vandendriessche. Minstens 10 van de 12 klanten weten waar hij na zijn uren mee bezig is.

Vandendriessche zijn dagen zijn momenteel dan ook volledig gevuld met deze twee taken: poetsen én travestiet spelen. “Ik moet veel repeteren voor de show. Het gaat er aan toe zoals bij Miss België, inclusief badpakkenronde en eigen acts. Ik dans samen met een showteam uit Diepenbeek. Daarvoor zit ik wekelijks bijna twee uur in de wagen. Je moet er iets voor over hebben om Miss Travestie te worden.”

Negatieve reacties krijgt Vandendriessche zelden. Onlangs las hij er uitzonderlijk eentje online. “Iemand zei dat ze mij in het ‘zottekot’ moesten steken. Maar ik ben niet zot hoor, ik ben gewoon een mens. En als ik die pluimen en nepwimpers af doe, ben ik zelfs gewoon Tyson.”