De snelheid op de N47 blijft 70 kilometer per uur.© ivan elegeert

Toch geen 50 kilometer per uur op ringweg: “Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen?”

Lokeren -

Afscheidnemend Vlaams volksvertegenwoordiger Björn Rzoska (Groen) heeft van Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) antwoord gekregen op zijn vraag rond de herinrichting van de N47, de ring rond Lokeren. Een timing werd niet bekend gemaakt en van een algehele snelheidsbeperking tot 50 kilometer per uur is er geen sprake, tot ongenoegen van Rzoska.

Ivan Elegeert

“Je vraagt je af hoeveel doden er op deze weg nog moeten vallen alvorens het Vlaams gewest echt actie onderneemt”, aldus Rzoska in een eerste reactie. De Lokerse volksvertegenwoordiger interpelleerde de minister naar aanleiding van een nieuw dodelijk ongeval eerder dit jaar met een fietser op het stukje N47 tussen de watertoren en de Hovenierstraat.

“Op de Lokerse gemeenteraad had de schepen voor mobiliteit aangekondigd dat een heraanleg op de planning stond en dat er intussen al enkele kleinere ingrepen zouden worden uitgevoerd zoals de snelheid naar 50 kilometer per uur brengen,” verwijst Rzoska naar de reactie van schepen Sabine Van Rysselberghe (Lokaal Liberaal) enkele weken terug. “Maar de minister denkt er duidelijk anders over”, stelt de volksvertegenwoordiger vast.

LEES OOK. In afwachting van herinrichting zwarte kruispunten wordt snelheid op ringweg beperkt

Enkel trager bij Martelarenlaan

Zo laat Peeters weten dat op de N47 tussen de Bakkerstraat en de Sterrestraat een uniform snelheidsregime geldt met een snelheidsbeperking tot 70 km per uur. “Er is enkel een snelheidsafbouw in nadering van de verkeerslichten van de N47 met de Martelarenlaan, waar de snelheid beperkt wordt tot 50 per uur”, antwoordt de minister op de vraag van Rzoska om overal de snelheid tot 50 per uur te beperken. “De N47 ligt buiten de bebouwde kom, er is geen bebouwing aantakkend op de N47 en fietspaden liggen vrij. Dus blijft de snelheid beperkt tot 70 kilometer per uur, conform de wegcode.”

Peeters wijst er op dat er wel een technische nota werd uitgewerkt voor de heraanleg van de kruispunten van de N47 met de Martelarenlaan en de N47 met de H. Hartlaan en Hovenierstraat. (Lees verder onder de foto)

Het kruispunt met de Hoveniersstraat is één van de zwarte punten op de N47.© ivan elegeert

“Op dit moment wordt een technische studie voor de herinrichting van het kruispunt van de gewestweg N47 met de Martelarenlaan voorbereid. Het studiebestek is in opmaak. Op dit moment is het nog niet mogelijk om een concrete timing te geven voor de uitvoering van de werken, aangezien de studie nog niet afgerond is en de onteigeningen eerst in kaart gebracht moeten worden”, zegt de minister. Op de vraag van Rzoska wanneer het hele stuk tussen de Bakkerstraat en de H.Hartlaan op de planning staat, deed de minister geen uitspraak.

LEES OOK. Tweede fase heraanleg N47 tussen stad en snelweg weer wat dichterbij: “Nog dit voorjaar plannen toelichten”

“In november 2023 werd beslist om het huidige fietspad tussen de Rivierstraat en Vierschaarstraat als dubbelrichtingsfietspad te signaleren en de nodige signalisatie ter hoogte van de uitritten te voorzien. De uitvoering van deze werken wordt in het tweede kwartaal van dit jaar gepland,” aldus de minister.

Volksvertegenwoordiger Björn Rzoska.© Seline Somers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER