Direct naar artikelinhoud
WK Voetbal

Buitenlandse media zien "logische overwinning" voor "zwaargewicht België"

Buitenlandse media zien "logische overwinning" voor "zwaargewicht België"
Beeld Photo News

Ook in de buitenlandse media is de al bij al gemakkelijke overwinning van de Rode Duivels tegen Panama niet onopgemerkt voorbijgegaan. De algemene teneur spreekt van een logische overwinning, al werden er hier en daar toch vragen gesteld bij het spel van de Rode Duivels. "De Belgen zijn niet in de val van de eerste match getrapt, maar hebben ook niet overtuigd."

"België speelt als een zwaargewicht tegen Panama", titelt The New York Times. "Het was duidelijk van bij het begin van de match dat België (...) beter was dan Panama", zo klinkt het. "België is de eerste van de favorieten voor de wereldbeker die een echt dominante prestatie op de mat legden, nadat Duitsland, Brazilië en Argentinië daar niet in slaagden. Het is al het derde grote tornooi waar deze talentrijke generatie hoog mikt. Panama was dan niet de sterkste tegenstander, het lijkt erop dat dit wel eens het jaar zou kunnen zijn."

De Britse krant The Guardian citeert de Panamese bondscoach: "'Ze hebben de beste spelers ter wereld na Messi en Ronaldo', aldus de bondscoach. In Sochi konden zijn spelers dat zelf ook aan de lijve ondervinden." Speciale aandacht voor de doelpuntenmakers: "Mertens speelt voor Napels, Lukaku voor Manchester United. De twee spelers langs wie het schot van Mertens speelt, keeper Jaime Penedo en centrale verdediger Roman Torres, spelen bij Dinamo Bucharest en Seatlle Sounders."

"De Rode Duivels, die maar op halve kracht speelden, verslaan Panama dankzij hun opmerkelijke technische superioriteit", aldus het Spaanse El País. "Hoewel het niet als referentie kan dienen voor wat komen gaat, toonde België voldoende kracht en energie om lange tijd op de goede weg te blijven."

Ook de Britse krant The Telegraph was niet opgezet met het niveau van de Belgen. "Bondscoach Roberto Martinez zal tevreden zijn met het resultaat, ook al was de prestatie niet altijd even overtuigend."

Buitenlandse media zien "logische overwinning" voor "zwaargewicht België"
Beeld Photo News

Andere media zijn iets voorzichtiger. Ook het Franse Le Monde erkent de "superioriteit van de Belgen". "Ze zijn niet in de val van de eerste match getrapt, maar hebben ook niet overtuigd. Ze lieten bij momenten grote ruimtes in hun vijfmansverdediging, meer bepaald aan de kant van Carrasco", wordt de Belg die in China speelt verweten.

De Britse openbare omroep BBC zag vooral na de rust het fysieke verschil tussen beide teams bovendrijven. "Naarmate de Centraal-Amerikanen moe werden, kwam de extra klasse en fitheid van de Belgen bovendrijven na de rust."

Een speciale vermelding is er ook voor Thierry Henry. Het Duitse blad Bild ziet een belangrijke rol voor hem weggelegd: "Hij fluistert België naar de zege. (...) Tijdens de rust praat hulptrainer Henry in de catacomben op Lukaku in. De tips hebben hun effect niet gemist."

Romelu Lukaku wordt rechtgetrokken door hulptrainer Thierry Henry op training.Beeld BELGA