Luister naar

Rabbijn zoekt contact met scheldende mannen

Nieuws
Studentenrabbijn Yanki Jacobs werd zaterdag uitgescholden. Hij heeft maandag aangifte ­gedaan wegens discriminatie.
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
maandag 18 juni 2018 om 21:44

Amsterdam

Op de Zuidas in Amsterdam werd hij zaterdagavond met zijn gezin door twee mannen uitgemaakt voor ‘kankerjoden’ en ‘f* aan alle joden’. Yanki Jacobs (29) meldde het voorval zondag op Twitter. Het bericht werd vervolgens massaal gedeeld, inmiddels bijna 1500 keer. Ook noemde hij het kenteken van de twee daders dat hij in zijn hoofd had geprent. ‘Graag kom ik met hen in contact. Wie helpt mij zoeken?’, twitterde hij. De heren hebben zich tot op heden nog niet gemeld, vertelt Jacobs. ‘Het doet mij persoonlijk niets dat ze ons hebben uitgescholden, laten we het niet te dramatisch maken. Toch wil ik graag van hen horen waarom ze dit doen. Wat denken ze te bereiken met zulke scheldwoorden?’ Dat er gescholden wordt, is niet de eerste keer, bevestigt de rabbijn. ‘Het gebeurt wel vaker.’ Hij heeft nu aangifte gedaan om een keer ‘een signaal’ af te geven. ‘Tot hier en niet verder. Dit gescheld moet niet de norm worden. Het heeft niet direct met antisemitisme te maken. Naroepen van mensen moet niet kunnen. Punt. Als Joodse gemeenschap overleven we het wel. We hebben drieduizend jaar overleefd, dan zal dit ook lukken. Een maatschappij waarin discriminatie een rol mag spelen houdt geen stand. Tolerantie jegens intolerantie is ook intolerantie.’ Zijn aangifte deed hij mede op verzoek van de politie die zijn tweet had gelezen. ‘Pas dan kunnen ze wat ondernemen. Ik wil met die mannen praten en hoop dat ze achteraf bezien het stom vonden wat ze deden.’ Dat zijn tweet zo vaak gedeeld is op internet, had Jacobs niet verwacht.

Waarom publiceerde hij er eerst over op Twitter en ging hij niet gewoon naar de politie? ‘Ik had eerst zoiets van: ik negeer het, maar later dacht ik: nee, ik wil contact met ze. Vandaar die tweet.’ Met het kenteken erbij. ‘Ik heb er niet bij stilgestaan dat dat een probleem zou kunnen zijn, maar de politie heeft mij ook niet verzocht het weg te halen.’ <

‘veel respect voor yanki jacobs’

‘Het is schokkend dat je eigenlijk niet jezelf kan zijn in Nederland’, reageert adjunct-directeur Naomi Mestrum van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in Den Haag op de scheldwoorden die studentenrabbijn Yanki Jacobs en zijn gezin te horen kregen. ‘Dat je dit soort uitingen van tuig over je heen krijgt wanneer je als jood herkenbaar over straat loopt. We noemen onze samenleving tolerant, maar mensen durven niet eens met een keppel over straat te lopen, juist vanwege dit soort dingen’, meldt ze. ‘Ik heb veel respect voor Yanki Jacobs dat hij dit nog wel durft en het liefst het gesprek met de daders aangaat. Je zou je veilig moeten voelen ongeacht wie of wat je bent. In onze samenleving moet geen plaats zijn voor mensen met denkbeelden die vinden dat je anderen op deze manier mag bejegenen.’

Het CIDI zag het aantal meldingen van antisemitisme vorig jaar met vier toenemen tot 113 incidenten. Het gaat dan om meldingen over onder meer vandalisme, pamfletten of scheldpartijen. Ook op internet signaleert het CIDI steeds vaker ­meldingen van discriminatie. Het CIDI houdt sinds kort ook deze meldingen bij, aldus Mestrum.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’