Direct naar artikelinhoud
Huiszoekingen

Regeling 'huiszoekingen' is koude douche voor CD&V

Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) kaartte als eerste het probleem van de illegale huiszoekingen aan nadat ze alarmerende berichten kreeg vanop het terrein.Beeld BELGA

CD&V dacht de oplossing te hebben gevonden voor de woonstbetredingen bij sans-papiers, maar krijgt nu kritiek. Dat onterecht de link wordt gelegd met de migranten in het Maximiliaanpark, volstaat om de stemming uit te stellen.

De christendemocraten zijn als de dood voor de perceptie dat zij de opvang van migranten door burgers niet zouden steunen. Toch is dat wat gisteren gebeurde met de kritiek op het wetsontwerp dat woonstbetredingen toelaat bij sans-papiers. De politie zou voortaan niet alleen kunnen binnenvallen bij migranten zelf, maar ook bij de mensen die hen onderbrengen. Een heksenjacht op burgers die migranten uit het Brusselse Maximiliaanpark opvangen, luidt de kritiek.

Die kritiek is onterecht, want het wetsontwerp is niet op hen van toepassing. Een woonstbetreding zou pas mogelijk zijn als een uitgeprocedeerde vreemdeling alle mogelijke stappen van het uitwijzingsproces heeft doorlopen. Dat geldt niet voor hen.

Tegelijk moet justitieminister Koen Geens (CD&V) verbaasd vaststellen dat de vereniging van onderzoeksrechters ten oorlog trekt tegen deze maatregel. “Terwijl het net goed is dat zij een woonstbetreding kunnen bekijken voordat het gebeurt”, verduidelijkt zijn woordvoerster. Na de vernietiging van zijn tweede Potpourri-wet in december krijgt Geens opnieuw tegenwerking op eigen terrein. De relatie tussen het kabinet en de onderzoeksrechters is al langer verzuurd.

Zware criminelen

Op zich zou CD&V die slagen kunnen incasseren, maar het probleem is dat ook bij het middenveld de kritiek aanzwelt. Zo heeft de Liga voor de Mensenrechten ernstige bedenkingen bij het wetsontwerp. “Een woning betreden doe je alleen bij zware criminelen en na een weloverwogen beslissing door de rechter”, zegt voorzitter Kati Verstrepen. “Iemand zonder de juiste documenten is geen zware crimineel. En onderzoeksrechters moeten nu beslissen zonder dossier.”

Voor Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) is deze heisa een koude douche. Zij kaartte het probleem van de illegale huiszoekingen anderhalf jaar geleden zelf aan nadat ze alarmerende berichten kreeg vanop het terrein. Trok regeringspartner N-VA toen nog de kaart van de politie, dan eiste CD&V respect voor de rechtsstaat. Het nieuwe wetsontwerp, waar maanden aan werd gewerkt, zou dat ook afdwingen. Een morele overwinning, zo leek het.

Maar niet dus. Zowel CD&V als N-VA vroegen gisteren om de stemming over het wetsontwerp in de commissie Binnenlandse Zaken uit te stellen. Eerst willen ze hoorzittingen houden om de vele vragen rond dit dossier uit te klaren. Dat zal volgende week dinsdag gebeuren. "Mogelijk worden amendementen aangebracht", zegt commissievoorzitter Brecht Vermeulen (N-VA).

Lanjri hoopt vooral een aantal feitelijke onwaarheden recht te kunnen zetten. “Sommigen doen nu alsof we nieuwe uitwassen scheppen, terwijl we net een strikt kader vastleggen", zegt ze. Pijnpunt blijft de link met de migranten in het Maximiliaanpark. Zij komen nu samen met het wetsontwerp in beeld, terwijl de wet niet op hen van toepassing is. "Wij vinden het net mooi dat burgers zich ontfermen over anderen", klinkt het.

'Sommigen doen nu alsof we nieuwe uitwassen scheppen, terwijl we net een strikt kader vastleggen'
Nahima Lanjri, CD&V-Kamerlid