Demonstranten houden de universiteit van Gent bezet, ook na de aankondiging van de rector
James Arthur Photography

UGent gaat samenwerkingen met 3 Israëlische instellingen stopzetten

De Universiteit Gent heeft dan toch beslist om de samenwerkingen met 3 Israëlische instellingen stop te zetten. Actievoerders eisten al langer maatregelen, maar rector Rik Van de Walle ging daar eerst niet op in. Hij laat nu toch nagaan of de samenwerkingen kunnen worden stopgezet. Dat laat de rector weten aan VRT NWS. 

Net als aan vele andere universiteiten eisten demonstranten aan UGent om de samenwerkingen van de unief met Israëlische instellingen stop te zetten. De actievoerders willen zo vermijden dat er betrokkenheid zou kunnen zijn bij de Palestijnse bezetting in het algemeen en het conflict in Gaza in het bijzonder. 

Eerst hield rector Rik Van de Walle de boot nog af, maar nu blijkt hij toch gehoor te geven aan de actievoerders. Eerst riep hij vandaag de mensenrechtencommissie van de UGent bijeen voor een extra en hoogdringende vergadering over de stopzetting van samenwerkingen met Israëlische instellingen. Sommige instellingen zouden namelijk betrokken zijn bij de productie van legermateriaal of bij overheidsinstellingen.

Concreet werd de mensenrechtencommissie gevraagd om de lopende samenwerkingen met 3 Israëlische partners te herevalueren: Holon Institute of Technology, MIGAL Galilee Research Institute en Volcani Centre (Agricultural Research Organisation of Israel). 

Na overleg adviseerde de commissie “dat voor de lopende projecten waarbij een van de 3 vermelde partners betrokken is, de nodige stappen worden gezet binnen het consortium om na te gaan of de samenwerking met de betrokken Israëlische partner kan worden stopgezet.”

En als dat niet het geval is, moet de universiteit zelf de nodige stappen zetten om uit het project te stappen. “Uiteraard dient dit met de meeste zorg te gebeuren voor de betrokken onderzoekers en promotoren, met inachtneming van de contractuele verplichtingen”, luidt het advies. Rector Van de Walle laat weten dat hij het volkomen eens is met het advies en het integraal zal volgen.

Protestacties worden voortgezet

De manifesterende studenten laten in een eerste reactie weten dat de beslissing van de rector een eerste stap is richting een academische boycot en het toont volgens hen aan dat hun bezetting en acties werken. “We claimen dit als een overwinning voor de bezetting en maandenlange acties van studenten en personeel.” 

 De bezetters, die met een 300-tal in tentjes slapen, blijven doorgaan met hun protest "tot de UGent haar banden met alle Israëlische instellingen verbreekt".

Meest gelezen