Direct naar artikelinhoud
Wolven in België

Zes jaar na eerste waarneming: wolf bijt schaap dood in Wallonië

Zes jaar na eerste waarneming: wolf bijt schaap dood in Wallonië
Beeld Thinkstock

Ruim zes jaar na de waarneming van een wolf in Gedinne is in Wallonië een tweede wolf opgedoken. Twee weken geleden werd er een schaap gedood, op precies dezelfde wijze als eerder dit jaar in Meerhout, Bree en Rotem. 

De wolf doolde in de nacht van 4 op 5 maart rond in het Waalse dorpje Bérismenil, een deelgemeente van La Roche-en-Ardenne. Het dier doodde er één schaap: de bijtsporen waren dezelfde als de sporen die ook bij de slachtoffers in Meerhout, Bree en Rotem werden waargenomen. 

Réseau Loup, de Waalse tegenhanger van het Vlaamse meldpunt Welkom Wolf, voert het onderzoek. Het karkas is naar de Universiteit van Luik gebracht. "Maar zelfs als er geen wolven-DNA wordt gevonden, zijn wij overtuigd dat hier een wolf aan het werk was", zegt Jan Loos van de vzw Landschap. "De gelijkenis met de drie gevallen in Vlaanderen is té groot."  

Dit is de tweede zekere waarneming van een wolf in Wallonië nadat er in augustus 2011 een exemplaar gespot werd in Gedinne. In de periode daartussen waren er nog meldingen, maar nooit werd zo overtuigend bewijs geleverd als in Bérismenil. Ook in Nederland is ter hoogte van Drenthe de voorbije dagen weer een wolf opgedoken.

De vzw Landschap organiseert momenteel in Vlaanderen in het kader van de campagne welkomwolf.be een reeks van zeventien infoavonden over de wolf.