Direct naar artikelinhoud
Netflix

"Roken wordt zo straks weer normaal": in Netflix-series wordt pak meer gerookt dan in andere series

David Harbour als Hopper in Stranger ThingsBeeld rv Netflix

Van de veertien meest populaire series bij jongeren wordt het meest gerookt in de zogenaamde 'Netflix Originals'. Tot die conclusie komt de Amerikaanse antitabaksorganisatie Truth Initiative, die die series over alle streamingsdiensten heen heeft doorgelicht. De organisatie waarschuwt dat roken daardoor weer als "normaal" wordt gezien.

In maar liefst 79 procent van de meest populaire series bij jongeren van 15 tot 24 die online gestreamd worden, is er een prominente rol voor tabakswaren. Dat is veel meer dan in uitzendingen via kabeltelevisie, stelt de studie. 

Van die onlinestreamingsdiensten is Netflix de grootste schuldige. In maar liefst 319 scènes komt tabak voor, waarvan 182 keer in de populaire serie Stranger Things. Op twee staat Orange is the New Black (45 scènes), op drie House of Cards (41 scènes).

The Walking Dead, dat hier op FOX en in de VS op AMC wordt uitgezonden, heeft de tweede meeste 'tabaksincidenten': in 94 scènes steekt deze of gene acteur daar een sigaar of sigaret op. 

Onderzoek

De organisatie heeft vragen bij de verantwoordelijkheid van streamingsdiensten. Ze verwijst daarvoor naar uitgebreid filmonderzoek dat aantoont dat jongeren die worden blootgesteld aan 'tabaksbeelden' twee keer zo veel kans lopen om te beginnen met roken. "Stel je dan maar eens het effect van streaming voor", luidt het in een video die Truth Initiative bij het onderzoek heeft verspreid.

Lees verder onder de video

Neurologisch onderzoek uit 2011 toont echter aan dat enkel bij rokers delen van de hersenen actief worden als ze iemand zien roken op het scherm. Dat schrijft The Guardian. Hun brein lijkt de bewegingen te simuleren die ze zouden maken als ze zelf een sigaret zouden vasthebben. 

"Terwijl streaming populairder dan ooit is, zijn we blij dat dat met roken niet het geval is", reageert een woordvoerder van Netflix aan Variety. "We zijn benieuwd naar de rest van de studie."