Direct naar artikelinhoud
UitkijkpostJoël De Ceulaer

Beste Filip Dewinter, niets kan de opmars van uw partij nog stuiten

Beste Filip Dewinter, niets kan de opmars van uw partij nog stuiten
Beeld Eva Beeusaert, DM

Senior writer Joël De Ceulaer schrijft deze week een brief aan Filip Dewinter. Deze Uitkijkpost kan sporen van spot of satire bevatten.

Beste Filip Dewinter

Mocht Shakespeare nog leven, hij zou een smeuïge tragedie over u kunnen schrijven. Over opkomst en ondergang van een politiek wonderkind. Van volksmenner tot volksverrader. Meer dan dertig jaar lang zette u de bakens uit van het publieke debat in Vlaanderen, sinds kort wordt u zelfs door uw eigen voorzitter zachtjes naar de marge geschoven. Toen u nog op de koffie ging bij Griekse fascisten of Syrische massamoordenaars, kreeg u meestal een symbolisch tikje op de vingers. Nu in de laatste rechte lijn naar cruciale verkiezingen blijkt dat u los in de zak van de Chinezen zit, neemt de gêne in uw partij toe. Uw palmares wordt te morsig voor Vlaams Belang. Héél raar. Is de veldrijder gegeneerd omdat zijn gezicht vol slijk hangt? De triatleet omdat hij nat is? De beer omdat hij in het bos schijt?

Mij verbaast het niet, wat de collega’s van Humo en Apache over u hebben ontbloot. Ik vind het juist verhelderend. Ja, het lijkt krankzinnig, dat de man die zijn carrière bouwde op de slogan ‘Eigen volk eerst’ zich laat omkopen door China en ook nog met Rusland heult. Maar er schuilt een methode in deze waanzin. Leen mij uw oor en ik zal dat hier uitleggen. Eerst zal ik uw talent prijzen, dan zal ik u begraven. Louter figuurlijk, dat spreekt.

Uw talent hoeft geen betoog. Dat haast iedereen vandaag uw taal spreekt, komt doordat u die er stevig hebt ingeramd. Als Theo Francken het heeft over “illegaal crapuul”, dan treedt hij in uw voetsporen. Het jaarlijkse rondje hyperventileren over de hoofddoek is mede uw verdienste. Het beleid van Nicole de Moor rust op de rauwe vreemdelingenhaat die u hebt gezaaid. En als professor Bart Maddens zegt dat het cordon sanitaire de levensverzekering is van links om aan de macht te blijven, dreunt hij een versleten dewinteriaanse debatfiche op die u volgens mij zélf allang niet meer gelooft. Ik denk dat u vaak met de handen op het buikje zit te bulderlachen als u die dwaze en vunzige praat leest. Vol is vol! Meer gesloten centra! Wij zijn het afvoerputje van Europa! Omvolking is een ernstig debat waard! Al trekt ook u allicht ergens een grens: dat we Roma best met de matrak afrossen, zie ik u zelfs na vijftien bollekes Koninck en zes worstenbroden niet zeggen.

Voor ik de logica achter uw spionage verklaar, eerst snel dit: ik hoop dat u een droge kelder hebt waar de bankbiljetten in manshoge stapels liggen te wachten tot u Ekeren inruilt voor een datsja aan de Russische rivièra. Officieel declareerde u onkostennota’s van - ocharme - enkele duizenden euro’s aan uw Chinese chef. Beetje zielig voor iemand met uw inkomen. Ik ga ervan uit dat u officieus ook koffers vol zwart geld mocht incasseren. Patsers die hun zakken vullen, doen dat doorgaans met ijver en vlijt - en daaraan ontbreekt het u niet.

En dan nu het streepje kritiek dat ik u beloofde. Op het eerste gezicht lijkt het dus waanzin om te strijden voor het eigen volk, en tegelijk te spioneren voor een ander. Bij nader inzien is het begrijpelijk. Net zoals uzelf heeft uw fameuze slogan een dubbele bodem. Laten wij afdalen in de geschiedenis om dat te verhelderen. Eerst wat bekende stof: de collaboratie. Uw partij is geworteld in sympathie met de nazibezetter. Het eigen volk werd uitverkocht, verraden en desgevallend in vrachtwagens naar de treinen des doods gevoerd. De daders en aanstichters van die morele uitverkoop worden nog altijd gehuldigd door u en de uwen. En uw partij is niet veranderd. Wat zegt een naam? Wat wij Vlaams Blok of Vlaams Belang noemen, zou met om het even welke andere naam even ranzig rieken.

Quid China en Rusland? Zijn dat van oudsher geen aartsvijanden van het nazisme? Bwah. In de praktijk kwam het daar destijds zeker op neer, maar waren het wel of waren het geen totalitaire regimes? Dát is de vraag. In totalitaire regimes is de eerste prooi van de macht altijd het eigen volk. Yep, als er vervolgd en uitgehongerd en gemoord moest worden, gold ook bij de communisten: eigen volk eerst! Politieke dissidenten, vervelende journalisten, rare kunstenaars, mannen met brilletjes enzovoorts: naar het kamp met die lui. Ik bedoel maar: u hoeft zich niet in een knoop te leggen om te collaboreren met China en Rusland. Als uw partij aan de macht komt, zal er óók eerst afgerekend worden met vervelende leden van het eigen volk. Mijn koffertje met tandenborstel en knuffelbeer staat al klaar.

Rest de vraag: zal de stroom aan onthullingen - nu blijkt dat u over mondmaskers zelfs het parlement belogen hebt - uw partij of uzelf electorale schade toebrengen? Het antwoord kent iedereen die u volgt sinds eind jaren 80: uiteraard niet. Voor uw partij geldt dat niets de opmars nog kan stuiten, zoals dat ook bij Trump het geval lijkt: achter de tralies raakt die man nog verkozen. Als men in uw kelder, naast de stapels geld, ooit een diepvries vindt vol afgezaagde hoofden, dan nog zal de kiezer u trouw blijven. Men zal zeggen: het is maar een verhaaltje, verteld door een idioot, het betekent niets.

Sterker: als ik de Vlaamse commentatoren mag geloven, kan de kiezer politici die racisme predikten, witwassen - zeggen ze over Conner Rousseau. Lijkt mij een lekker vooruitzicht, dat Vlaams Belang met pakweg 30 procent weer maagd kan worden!

Zài jiàn

Joël De Ceulaer, senior writer