© rr

“Gespierd lichaam geen garantie tegen pesterijen”

De pesterijen waarmee Eddy Gillis (47) op zijn werk kampte, waren zeer ernstig. Dat zegt zijn vriendin Maud Delrue. “We hebben heel veel gepraat, want hij vond het verschrikkelijk”, zegt ze.

Dennis Van Damme

Maud en Eddy vormden een koppel sinds augustus vorig jaar. Daarvoor had Eddy onder andere een relatie gehad met iemand die een stuk jonger was dan hij. Volgens zijn goede vriend Jimmy Laureys, alias de sterkste man van België, was dat mogelijk een van de voedingsbodems voor de aantijgingen aan het adres van Eddy. Zijn collega’s zouden hem volgens zijn vader onder meer afgeschilderd hebben als pedofiel. De Borsbekenaar, die twee weken eerder nog gelauwerd werd als held door zijn burgemeester, stapte afgelopen maandag uit het leven.

Volgens zijn vriendin zijn het wel degelijk die “zeer ernstige” pesterijen die de emmer deden overlopen. Ze wil er liever niet te veel details over geven. “Maar we hebben er veel over gepraat”, zegt ze. “Het is vorig jaar begonnen. Het ging heel geraffineerd en de pesters sleurden er van alles bij. Eddy had het ook nog steeds moeilijk met het overlijden van zijn moeder. Een aantal dingen zijn samengekomen en dat heeft tot zijn beslissing geleid. Eddy was een pracht van een kerel, letterlijk en figuurlijk.”

Dat Eddy Gillis een imposante man was met een ruig uiterlijk en een borstkas om u tegen te zeggen, is geen garantie om gespaard te blijven van pesterijen, zegt expert Gie Deboutte. Hij is coördinator van het Vlaams netwerk Kies Kleur tegen Pesten, waarvoor verschillende BV’s vier stippen op hun hand tekenden om aan te geven dat pesten “niet oké” is.

Gevolgen onderschat

“Een gespierd lichaam wil niet zeggen dat iemand ook mentaal sterk staat”, zegt Deboutte. “Dat zien we zowel bij volwassenen als bij kinderen. Het gevoel van isolement en machteloosheid dat bij pesten naar boven komt omdat je het probleem maar niet onder controle krijgt, heeft zeer zware gevolgen. Die emotionele schade kan tot in het ruggenmerg van het slachtoffer gaan, in die mate dat hij gaat beslissen: ik wil van die permanente stress af, en drastische maatregelen neemt.”

“Een studie uit 2015 vergeleek de emotionele schade op lange termijn tussen enerzijds mensen die op jonge leeftijd slachtoffer werden van seksueel misbruik, en anderzijds mensen die gepest werden. De emotionele averij op lange termijn, en de kans op psychologische en andere problemen, bleek ernstiger bij de tweede groep. De gevolgen van pesten worden nog steeds vaak onderschat.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be