Alice Munro in vijf boeken

© afp

Alice Munro is op 92-jarige leeftijd overleden. Vijf boeken uit haar imposante oeuvre.

Kathy Mathys

1. Liefdesvorderingen (The progress of love, 1986)

Ze werd vergeleken met Anton Tsjechov, zelfs met Marcel Proust. “Haar personages zijn, net als bloemen in een presse-papier, zowel erg dichtbij en ook erg ver weg”, schreef The Guardian over deze bundel. Een gescheiden vrouw keert terug naar het huis uit haar kindertijd; een jongeman die worstelt met de verantwoordelijkheid die hij draagt voor zijn jongere broer, herinnert zich iets gruwelijks uit de kinderjaren; een jong echtpaar reist door Amerika en verliest bijna het jongste kind. Dit boek telt elf verhalen en is een van de toppers uit Munro’s vroege oeuvre.

2. Wie denk je dat je bent? (Who do you think you are?, 1978)

Munro was bekend voor haar verhalenbundels, en over haar boek Levens van meisjes en vrouwen hoor je vaak dat het haar enige roman is omdat alle verhalen rond één personage draaien. Nochtans gaat het ook in deze bundel in elk verhaal om dezelfde personages, Rose en haar stiefmoeder Flo. Ze wonen in het verkeerde deel van de stad. Rose is zowel gefascineerd door de mensen uit haar omgeving als dat ze van hen gruwt. Ze droomt ervan om te ontsnappen naar de universiteit. (Stief)moeders en dochters: ze hebben zelden een harmonieuze band in de verhalen van Munro. Met deze bundel won de schrijfster de Governor General’s Award in Canada. Het boek stond ook op de shortlist van de Booker Prize.

3. Open secrets (1994)

Munro stond bekend om haar landelijke verhalen die zich afspelen op Canadese bodem. Toch schreef ze ook over de Balkan, of over de rivier de Somme. Ze was niet bang om nieuwe dingen uit te proberen. Een van deze verhalen speelt zich zelfs af in de negentiende eeuw. Al haar verhalen vertellen meer dan één verhaal. Al haar verhalen hebben tijd nodig om te bezinken; je leest dit minder snel dan een roman.

4. Stilte (Runaway, 2004)

Deze verhalenbundel verscheen oorspronkelijk in 2005 onder de titel Runaway. Weglopen, het is iets wat verschillende personages in dit boek doen of overwegen te doen. Een van de vrouwen in deze collectie is Juliet, die in drie verhalen opduikt. Op die manier krijgen we zicht op haar hele leven. In het openingsverhaal ‘Weg’ zien we een vrouw die gemengde gevoelens heeft over haar huwelijk. Ze overweegt om haar man te verlaten, slaagt er niet in maar ontdekt iets over haar partner dat haar zal harden en dat haar erin zal laten slagen het vol te houden.

5. Het uitzicht vanaf Castle Rock (The view from Castle Rock, 2006)

De voorouders van Alice Munro waren afkomstig uit Schotland; het waren de betovergrootouders van haar vader die afreisden naar de Verenigde Staten. Er zijn heel wat brieven bewaard van de Laidlaws. Die gebruikte Munro in deze bundel, die het verhaal van haar familie brengt, al gunde de schrijfster zich de nodige literaire vrijheid. De nieuwkomers vestigden zich in Huron County, aan het Huronmeer. In deze streek werd Munro geboren en groeide ze op, en in veel van haar verhalen heeft ze erover geschreven. (km)