Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

Nieuws
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.
anp
zaterdag 18 mei 2024 om 17:05
Afbeelding
beeld anp

Het is niet bekend wat precies in deze scenario's staat. Daar wil de woordvoerder ook niet meer over zeggen. De kranten zeggen op basis van anonieme bronnen dat het gaat om plannen voor 'risico-universiteiten' waar het eerder uit de hand liep. Die moeten zorgen dat onderwijs door kan gaan, online of in gebouwen die goed te beveiligen zijn.

Afgelopen dinsdag en woensdag was de Universiteit van Amsterdam (UvA) gesloten, nadat vernielingen waren aangericht bij een demonstratie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chinese ruimtevaartuig landt op de achterkant van de maan

Een onbemand ruimtevaartuig van China, de Chang'e-6, is zondag geland op de achterkant van de maan, maakte de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA bekend. Het doel van de missie is om rotsen en bodem van het maanoppervlak op te halen en te onderzoeken.

Afbeelding

Twee wagons van trein ontspoord in Duitse Baden-Württemberg

Twee wagons van een ICE-trein zijn in de nacht van zaterdag op zondag ontspoord na een aardverschuiving bij Schwäbisch Gmünd in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Geen van de 185 inzittenden raakte gewond.

Afbeelding

Ook bemiddelaars Qatar en Egypte roepen op tot akkoord over Gaza

De bemiddelende landen Qatar en Egypte hebben, samen met de Amerikanen, Israël en de Palestijnse beweging Hamas opgeroepen een akkoord over een staakt-het-vuren 'af te ronden', op basis van een door de Amerikaanse president Joe Biden gepresenteerd plan.

Afbeelding

Wilders steunt Vlaams Belang dag voor Belgische verkiezingen

PVV-leider Geert Wilders is op 8 juni in het Belgische Aalst om een dag voor de Belgische en Vlaamse verkiezingen een bijeenkomst van de partij Vlaams Belang bij te wonen. Dat bevestigen de politie van Aalst en burgemeester Christoph D'Haese.

Afbeelding

Israël bestookt Rafah, kort na nieuw voorstel bestand Gazastrook

Israëlische troepen hebben met tanks en artillerie Rafah in het zuiden van Gaza bestookt, kort nadat de Amerikaanse president Joe Biden had gemeld dat Israël een nieuw voorstel heeft voor een volledig staakt-het-vuren in de Gazastrook.

Afbeelding

Weer Duitse politicus aangevallen

Weer is een Duitse politicus aangevallen. Het gaat deze keer om de parlementariër Roderich Kiesewetter van de christendemocratische oppositiepartij CDU. De 60-jarige werd belaagd tijdens een verkiezingscampagne in het Zuid-Duitse Aalen.