Rik Daelman en Liberaal Waasmunster verzetten zich tegen het windturbineproject De Musketiers.© jvdv/Luminus

Windturbines krijgen tegenwind van politici: “Leefbaarheid in woonbuurt bedreigd”

Belsele/Waasmunster -

Liberaal Waasmunster tekent bezwaar aan tegen de plannen van Luminus om in de Bergstraat twee windturbines en in de Arkestraat één windturbine te installeren. De oppositiepartij vindt ook gehoor bij de CD&V-N-VA-meerderheid: “Het klimaat verdient zeker onze aandacht, maar niet ten koste van de leefbaarheid van onze inwoners”, klinkt het.

Jan Van de Velde

Momenteel loopt in Waasmunster en Sint-Niklaas een openbaar onderzoek over de geplande bouw van de drie windmolens ten noorden van de E17 nabij de grens tussen de heidegemeente en Belsele. “Het gaat om gigantische masten met een tiphoogte van 240 meter, ongeveer het dubbele van de hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwtoren in Antwerpen”, licht gemeenteraadslid Rik Daelman (Liberaal Waasmunster) toe. “De rotor heeft een diameter van maar liefst 180 meter. We dienen dan ook bezwaar in tegen de ligging, maar ook de omvang van het project.” (Lees verder onder de foto)

De grote masthoogte en de diameter van de wieken baren de Waasmunsterse politici zorgen.© if

Ook de geluidsoverlast is voor Daelman een terechte bezorgdheid. “Volgens de Vlarem-norm moet een mast op een afstand staan van drie keer de diameter van de wieken tot de dichtstbijzijnde woning. In dit geval is dat minstens 540 meter.”

“Een belangrijke bron van constant lawaai is de snelheid van de uiteinden van de wieken. Het is duidelijk dat hoe groter de bladen zijn hoe sneller de uiteinden van de wieken door de lucht klieven. En aangezien dit een heel ander geluid is dan het autolawaai van de E17, komt dit erbovenop. Het wordt er niet door gecamoufleerd, zoals wel eens verkeerdelijk wordt geargumenteerd. Het is aangewezen om ofwel kleinere turbines in te plannen ofwel betere plaatsen uit te zoeken waar geen of weinig bewoning in de buurt aanwezig is. We dringen er bij het schepencollege op aan om een negatief advies uit te brengen, rekening houdend met de vele bezwaren die het openbaar onderzoek zal opleveren.”

Schending landschap

Burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) kan zich helemaal vinden in het pleidooi van Liberaal Waasmunster. “Het ingediende plan bestaat uit reusachtige, megalomane windmolens die de leefbaarheid van de omgeving sterk in het gedrang brengen”, zegt Bauwens. “Het klimaat verdient absoluut onze aandacht, maar niet ten koste van alles en zeker niet als de leefbaarheid van onze inwoners in het gedrang wordt gebracht. Het openbaar onderzoek loopt en volgende week is een infomoment gepland voor de gemeenteraadsleden. We zullen in ons advies met alle argumenten rekening houden. Voor het bestuur is het plan dat nu voorligt een te sterke schending van het open landschap en vooral een bedreiging voor de leefbaarheid van de omwonenden.”

© Luminus

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER